Calendar ortodox, vineri, 16 august. Sărbătoare mare pentru creştini, a doua zi după Sfântă Mărie
Publicat pe 15.08.2019 la 11:40 Actualizat pe 15.08.2019 la 12:04
Sărbătoare mare pentru creştini, a doua zi după prăznuirea Adormirii Maicii Domnului. Sfânta Măria este una dintre cele mai mari sărbători din an, pentru că este închinată Maicii Domnului.
Sărbătoare mare pentru creştini, a doua zi după prăznuirea Adormirii Maicii Domnului. Sfânta Măria este una dintre cele mai mari sărbători din an, pentru că este închinată Maicii Domnului.
Înainte de această sărbătoare, creştinii au trecut prin două săptămâni de post şi rugăciune pentru a se pregăti sufleteşte de acest mare praznic. Astfel, la doar o zi după Adormirea Maicii Domnului, Biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii Martiri Brâncoveni.
Sfântul Constantin Voievod cu fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache sunt sărbătoriţi în fiecare an, la data de 16 august. În timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu a apărut şi prima Biblie în limba română. În plus, Sfântul a ajutat mereu la protejarea şcolilor din Transilvania şi Muntenia.
Sfântul Constatin Brâncoveanu a fost ucis alături de cei patru copii ai săi
Sfântul Constatin Brâncoveanu a fost unul dintre cei mai mari apărători ai credinţei, astfel că în momentul în care i-a fost spus să renunţe la credinţa în Domnul Hristos, Sfântul Constatin Brâncoveanu a refuzat şi a acceptat moarte martirică. Chiar în ziua în care a împlinit 60 de ani, Sfântul Constatin Brâncoveanu, alături de fiii lui, dar şi de sfetnicul Ianache au fost decapitaţi.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o spui pe 16 august, de ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni
"O, Sfinților martiri Brâncoveni, care, prin înțelepte osteneli, comoară sfintei și dreptei credințe până în sfârșit o ați păzit, și de la Împăratul slavei, Hristos Dumnezeu, nevestejită cunună mucenicească ați primit! Ce graiuri vom îndrăzni a vă aduce noi, nevrednicii, prin care să lăudăm mult-râvnitoarea voastră viață, de buni iconomi și credincioase slugi ale Preasfintei Treimi, precum și sfârșitul vostru vitejesc, de adevărați eroi ai Ortodoxiei, prin care v-ați făcut priveliște de multă mirare oamenilor și îngerilor? Cu adevărat ar trebui mai degrabă să iubim noi tăcerea, ca unii ce suntem îngreuiați de multe, mari, grele, și nepocăite păcate, și nimic bun nu aflăm întru noi, care să ne apropie de evlavioasele voastre lucrări și de sfintele voastre virtuți, și să ne dea o cuvioasă îndrazneală, spre a îndrepta către voi, cu bună nădejde, smerita noastră rugăciune. Amin".