Calendar ortodox, vineri, 21 mai. Tradiții de Sfinții Constantin și Elena. Ce este strict interzis să faci astăzi
Publicat pe 21.05.2021 la 08:17 Actualizat pe 21.05.2021 la 08:18
Zi de mare, mare sărbătoare pentru creștini. Vineri, 21 mai, în calendarul ortodox sunt prăznuiți Sfinții Constantin și Elena, un prilej numai bun de a le ura un sincer și călduros ”La mulți ani” celor dragi. Iată ce este strict interzis să faci în această zi sfântă, dar mai ales, care este cea mai importantă rugăciune pe care trebuie să o rostești.
- Rugăciunea puternică către Sfinții Constantin și Elena.
- Ce trebuie să respecți neapărat în această zi sfântă?
Data de 21 mai reprezintă una de mare importanță în calendarul ortodox, fiind cea în care sunt prăznuiți Sfinții Constantin și Elena. Constantin a fost una dintre cele mai cunoscute figuri bisericeşti și acest lucru datorită promulgării Edictului de la Milano. La rândul său, împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a fost cunoscută drept o femeie extrem de credincioasă. Elena a trăit între anii 248 – 329 și a fost căsătorită cu generalul roman Constantinuius Chlorus.
Sfinții Constantin și Elena sunt prăznuiți vineri, 21 mai, în calendarul ortodox. Tradiții și obiceiuri
Potrivit informațiilor din Bibilie, Sfântului Constantin i-a fost arătat pe cer semnul Crucii spre biruință, în pragul înfruntării cu păgânul Maxentiu. Atunci, mama Sfintei Elena a fost cea a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit. Pe lângă faptul că astăzi aveți prilejul de a le ura un sincer și un călduros ”La mulți ani” celor dragi, iată ce tradiții și obiceiuri trebuie să respectați.
Se spune că agricultorii nu lucrează astăzi, pentru a evita toate pagubele aduse holdelor de păsările cerului. De asemenea, în unele părți ale țării se spune că este ultima zi în care se mai poate semăna porumbul, ovăzul și meiul, deoarece, conform tradiției, tot ce se va semăna după această zi, se va usca.
Ziua de 21 mei este cea în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, dar mai ales podgorenii respectă această zi în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii. Cel mai important, însă, pentru a alunga toate duhurile rele, femeile tămâie și stropesc cu aghiasmă.
Rugăciunea puternică către Sfinții Constantin și Elena
Iată și cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești în această zi sfântă.
”Chipul Crucii Tale pe cer văzându-l, şi ca Pavel chemarea nu de la oameni luând, cel între împăraţi Apostolul Tău, Doamne, împărăteasca cetate în mâinile Tale a pus-o. Pe care păzeşte-o totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni. Cel ce chipul Crucii strălucind pe cer mai mult decât soarele l-ai văzut şi biruinţa semnului Domnului bine ţi-a descoperit, cu care întrarmându-te pe toţi vrăjmaşii i-ai biruit, acum şi nouă, celor ce ne plecăm genunchii înaintea icoanei tale, Sfinte Împărate Constantin, dă-ne, împreună cu buna ta maică, Împărăteasa Elena, ajutor, celor ce cântăm vouă: Bucuraţi-vă, părinţii creştinilor!
Ca un înger luminos ai binevestit lumii pe Domnul nostru Iisus Hristos, că este Dumnezeu şi Fiul lui Dumnezeu cel adevărat; pentru aceasta cântăm ţie acestea:
Bucură-te, al creştinilor numit de noi tată;
Bucură-te, că singur Domnul Iisus în vis ţie S-a arătat;
Bucură-te, căci cu semnul Sfintei Cruci te-a înarmat;
Bucură-te, că pe Maxenţie, prin puterea cinstitei cruci, l-ai biruit;
Bucură-te, că în Roma cu mare alai ai intrat;
Bucură-te, că romanii cu bucurie împărat al lor te-au pus;
Bucură-te, că în cinstea Domnului Iisus Hristos o cruce de piatră în mijlocul Romei ai pus;
Bucură-te, că pe Sfânta Cruce ai scris: „Iisus Hristos NIKA”, adică, cu acest semn, vei birui;
Bucură-te, că prin puterea Crucii lui Hristos pe toţi vrăjmaşii tăi i-ai biruit;
Bucură-te, căci cu ştirea şi voia lui Dumnezeu, de boala leprei te-ai îmbolnăvit;
Bucură-te, că ţie sfinţii mai-marii apostolilor ţi s-au arătat;
Bucură-te, că prin învăţătura Sfântului Ierarh Silvestru cu toată inima ai crezut în Domnul nostru Iisus Hristos;
Bucură-te, Sfinte Împărate Constantin!
Văzându-te singur că eşti lepros cu trupul şi cu sufletul, ai chemat în ajutor pe Dumnezeul creştinilor, iar Dumnezeu, nezăbovind, ţi-a trimis pe Sfinţii Apostoli să te mângâie şi ţi-a spus ce să faci ca să fii sănătos şi, bucurându-te de dumnezeiasca cercetare, ai cântat lui Dumnezeu: Aliluia!”.
Citește și: Duminica a treia după Paște sau Duminica Mironosițelor pică pe 16 mai 2021. Ce semnificație are sărbătoarea