Când am putea scăpa de masca de protecție? Profesorul Alexandru Rafila: „Va deveni opțională”
Publicat pe 06.04.2021 la 21:40 Actualizat pe 06.04.2021 la 21:41
Purtarea măștii de protecție a ajuns deja un subiect de larg interes, iar profesorul Alexandru Rafila susține că în doar câteva luni, mai exact la toamnă, am putea scăpa de acest „accesoriu” devenit insuportabil pentru majoritatea populației, mai ales de când au fost impuse restricțiile cu privire la purtarea ei în spațiile deschise.
- Măștile de protecție ar putea deveni opționale
- Alexandru Rafila explică de ce
- Planurile autorităților, departe de realizare
Alexadru Rafila, cunoscut medic și reprezentat al Româniai la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că masca de protecție ar putea deveni opțională pentru cetățenii României. Termenul ar fi toamna anului în curs, iar condiția principală este vaccinarea a cel puțin 10 milioane de persoane.
Alexandru Rafila lansează ipoteza ca masca de protecție să devină opțională
Despre scenariul în care românii ar putea să poarte masca de protecție doar dacă își doresc sau doar în anumite condiții, profesorul și medicul Alexandru Rafila a vorbit la Antena 3. Acesta susține că dacă numărul de infecătări va scădea simțitor și se va înregistra o transmitere care să nu cauzeze panică, măștile de protecție vor putea fi utilizate doar dacă cetățenii vor considera necesar, cum se întâmpla în primele luni de la declanșarea pandemiei.
Specialistul susține și că anunțul primului ministru, Florin Cîțu, cu privire la relaxarea restricțiilor în ceea ce privește localurile și restaurantele începând cu 1 iunie, ar fi fost cam pripit, având în vedere că nu există încă o normă de vaccinări zilnice care să asigure faptul că populația va atinge pragul de 10 milioane în doar două luni.
„Dacă eram în locul dânsului, făceam în așa fel încât să am o medie de 100.000 de persoane vaccinate zilnic și să fim siguri că pe platforma penru vaccinare sunt 2-3 milioane de persoane înscrise și atunci puteam să fac această declarație. Deocamdată avem 750-780.000 de persoane pe platformă și o medie de 50-55.000 de doze de vaccin administrate zilnic. Asta este problema. Ajungem să vaccinăm 100.000 medie pe zi? Atunci sigur că o să putem să avem o siguranță pentru data de 1 iunie și cu atât mai mult pentru sfârșitul toamnei. O să fie cu totul altă situație, pentru că transmiterea comunitară va continua pe deoparte”, a mai adăugat Alecxandru Rafila pentru sursa citată.
Relansarea economiei depinde de numărul de vaccinări
Totuși, lăsând problema măștilor de protecție, Rafila mai spune că una dintre cele mai mari probleme va fi chiar relansarea economiei, în continuă scădere încă de la începutul pendemiei, cauzată de închiderea magazinelor, în special a restaurantelor, localurilor și cafenelelor din marile orașe. Creșterea bugetară a României depinde, în acest moment, de puterea de vaccinare și de dorința oamenilor de a se imuniza împotriva noului coronavirus.