Când este Miercurea Cenușii 2021 și când începe postul Paștelui catolic
Publicat pe 02.02.2021 la 00:18 Actualizat pe 02.02.2021 la 00:18
Anul acesta, Paștele catolic se sărbătorește pe data de patru aprilie, însă până atunci trebuie să știm când este Miercurea Cenușii, dar și când începe postul Paștelui, zile respectate cu strictețe de mulți dintre credincioși romano-catolici.
- Miercurea Cenușii este pe data de 17 februarie.
- Postul Paștelui la catloici se încheie pe 3 aprilie.
În doar câteva zile începe cel mai mare post al anului, cel de dinainte de Paște, atât pentru catolici, cât și pentru ortodocși, lucru care înseamnă căiță, dar și curățare sufletească și trupească.
Însă, acum vorbim despre Postul Paștelui Catolic, dar și despre cea mai importantă zi: Miercurea Cenușii.
Ce este Miercurea Cenușii și de unde vine denumirea
Miercurea Cenușii este pentru credincioșii romano-catolici prima și cea mai importantă zi a Postului Mare de dinainte de Paștele catolic. Cel mai lung post din an începe cu această zi de post și abstinență, dar și de regret față de toate păcatele săvârșite cu voie sau fără voie peste an.
Tradiții de Miercurea Cenușii la catolici
La catolici, de Miercurea Cenușii, așa cum îi spune și numele este o zi a tristeței, a căiței, în care credincioșii își pun simbolic cenușă în ca, în semn de pocăință și de angajament de a ține postul cu curățenie.
Cum se ține postul Paștelui catolic
Potrivit calendarului Catolic, în 2021, prima zi a Postului Paștelui catolic va fi pe data de 17 februarie, într-o zi de miercuri, zi în care oricum mulți credinciși țin post, la fel ca și în zilele de vineri. De asemenea, mai trebuie menționat faptul că perioada de postire se va încheia cu o zi înainte de Paște, adică pe data de 3 aprilie 2021.
Astfel, Postul Catolic ține 40 de zile, timp în care credincioșilor romano-catolici li se permite consumul de lactate, ouă și pește. Spre deosebire de ortodocși, deși Postul Mare este același, catolicii au un post mai îngăduitor din punct de vedere alimentar şi mai uşor de ţinut.
Citește și: Paște 2020. Obiceiuri și tradiții de Înviere. Ce NU trebuie să facem în această zi