Când pică Paștele catolic în 2024. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă în Duminica Învierii
Publicat pe 30.03.2024 la 10:24 Actualizat pe 30.03.2024 la 10:24
Săptămâna aceasta este sărbătorită Săptămâna Mare în rândul credincioșilor catolici. Știm că pentru catolici, Paștele este cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă în Duminica Învierii!
- Paștele catolic 2024, sărbătorit pe 31 martie
- Tradiții și obiceiuri de Înviere
Ne aflăm în Săptămâna Mare sărbătorită la creștinii catolici. La data de 31 martie 2024, are loc Paștele la catolici, sărbătoare sfântă a luminii, în timp ce Duminica Învierii înseamnă un moment de reîntoarcere la tradiții, la origini și la obiceiurile vechi de sute de ani.
Paștele catolic 2024, sărbătorit pe 31 martie
Paștele reprezintă cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin pentru catolici. În anul 2024, Paștele catolic pică la data de 31 martie și reprezintă o zi de mare bucurie. Ei bine, în Duminica Paștelui, catolicii participă la Liturghie și celebrează Învierea lui Isus Hristos.
Însă, Liturghia zilei Sfintelor Paşti, care are loc în ziua de duminică, 31 martie în 2024, se celebrează cu mare solemnitate, astfel că, la începutul Liturghiei, credincioşii sunt stropiţi cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez.
De asemenea, lângă altar este așezată lumânarea pascală, o lumânare mare, simbol al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
De asemenea, iemdiat după Vigilia Pascală, catolicii se adună în familie pentru a lua masa de Paște. Pe masa de Paște a acestora se găsesc ouăle vopsite, cozonacii, carenea de miel și alte mâncăruri specifice regiunii sau tradiției culturale.
Tradiții și obiceiuri de Înviere la catolici
Printre altele, unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri la catolici în ziua de Paște este mersul la stropit. Concret, aceasta este o tradiție care se respectă de ani de zile cu mare sfințenie.
Totodată, se știe că la catolici în primele două zile de Paște, toate fetele îi așteaptă pe băieți la stropit, acest obicei fiind considerat o binecuvântare și o urare de noroc.
În schimb, o altă tradiţie care are loc în ziua de Paşte la catolici este încondeierea și dăruirea ouălor roșii, aceasta simbolizând momentul în care Maică Domnului își plânge Fiul crucificat.
Nu în multe regiuni, creştinii catolici obișnuiesc să lipsească abțibilduri cu iepurași, puișori sau alte elemente de Paște pe ouăle proaspet vopsite, obiceiul fiind preluat de-a lungul anilor și de creștini-ortodocși pentru a oferi mai multă culoare sărbătorilor pascale.
CITEȘTE ȘI: 3 rugăciuni puternice care se citesc în Postul Paștelui 2024