Când se mănâncă pește în postul Crăciunului 2022. Sunt 11 zile cu dezlegare la pește
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 14.11.2022 la 17:45
Actualizat pe 14.11.2022 la 17:45
Postul Crăciunului va începe mâine, 15 noiembrie și ține până pe 24 decembrie. Este un lung post în timpul anului, dar este și permisiv. În această perioadă se poate consuma pește de 11 ori, fiind dezlegare.
- Când se poate mânca pește în timpul postului
- Preparate de pește pe care să le încerci în postul Crăciunului
Postul Crăciunului va începe, iar creștinii vor avea parte de o perioadă de curățare din toate punctele de vedere pentru a se pregăti de nașterea Mântuitorului. În acest timp se vor abține de la diferite alimente, vor face fapte bune și vor merge la biserică.
Când se mănâncă pește în postul Crăciunului 2022 - calendar complet
În acest timp în care sunt restricții alimentare, există câteva zile în care se poate consuma pește. Dezlegarea de pește este de 11 ori pe tot parcursul postului.
21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie
26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă)
27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică)
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă)
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică)
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni)
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă)
11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică)
12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni)
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți)
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă)
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică)
De ce avem zile cu dezlegare la pește în postul Crăciunului și nu numai
Postul Crăciunului este mult mai permisiv față de cel al Paștelui. Sunt mai multe zile cu dezlegare la peste, untdelemn sau vin. Ele au fost orânduite pentru slăbiciunea noastră trupească.
Untdelemnul este un ingredient prezent în alimentația noastră, iar dezlegările pentru el sau vin sunt mai dese. Semnul peștelui a apărut încă din veacurile creștine, când, Mântuitorul era prezentat prin simbolul acesta.
Creștinii foloseau semnul de pește ca pe un semn secret pentru a se recunoaște între ei, fără să se pună în pericol și a fi pedepsiți sau chinuiți pentru credința lor. Acest simbol în găsim și în minunile lui Hristos, când a înmulțit peștele sau a ales ucenicii, care erau pescari.
Două rețete foarte simple cu pește pe care să le încerci în postul Crăciunului 2022
Salată cu ton și fasole
Ingrediente
- 300 gr fasole fiartă
- 160 gr ton bucăți
- ½ ceapă albă sau roșie
- o legătură pătrunjel
- zeama de lămâie
- 50 ml ulei de măsline
- sare și piper
Mod de preparare
Într-un bol se va pune fasolea și tonul bine scurse de zeamă. Ceapa se taie julien, iar verdeața se taie mărunt. Se amestecă cele patru ingrediente, apoi se asezonează.
Se adaugă sare, piper, zeamă stoarsă de la jumătate de lămâie și ulei de măsline. Dacă mai este nevoie de condimente, se pun după gustul fiecăruia.
Ciorbă de pește
Ingrediente
- aprox. 2 kg cap de pește
- 2 morcovi
- 2 cepe mijlocii
- 1 felie țelină
- 1 ardei gras
- 1 rădăcină păstârnac (sau pătrunjel)
- 50 g tije de țelină (2 tije)
- 30 ml ulei
- 200 ml suc de roșii
- 200 ml borș sau după gust
- 80 g orez
- legătură leuștean sau pătrunjel
Mod de preparare
Capetele de pește se curăță și se îndepărtează branhiile și solzii. Se pun la fiert într-o oală cu apă și un praf de sare. După ce carnea a fiert, se scoate peștele într-un castron și se strecoară supa.
Legumele se taie cubulețe și se pun la călit într-o oală încăpătoare cu puțin ulei. Când s-au rumenit puțin, se va pune supa strecurată și se lasă la fiert pentru 20 de minute.
Se curăță carnea de pește de oase și se poate obține până la 500 de gr de carne. Orezul se spală sub un jet de apă rece și se pune în oală, la fiert.
Urmează sucul de roșii și borșul, apoi mai fierbe încă 10 minute. Urmează acum carnea de pește curățată. Se pune leușteanul sau pătrunjelul proaspăt, tocat mărunt deasupra și este gata.