Când se trece pe sub masă în 2022. Semnificația acestui obicei de Paște
Publicat pe 22.04.2022 la 14:05 Actualizat pe 22.04.2022 la 14:05
Fiecare zi din Săptămâna Marea are o semnificați extrem de importantă, mai ales Vinerea Patimilor, care mai este cunoscută și sub numele de Vinerea Neagră. Iată în ce zi din săptămâna de dinaintea Sfintelor Sărbători Pascale se trece pe sub masă, dar și care este smenificația acestui obicei!
- Când se trece pe sub masă de Paște
- Ce semnifică această tradiție
Când se trece pe sub masă în 2022 și cine poate să facă asta
Astăzi, în Vinerea Marea, numeroși credincioși merg la Biserică pentru a cânta prohodul, a-și curăța sufletul și pentru a se ruga de bine, însă acesta nu este singurul motiv, asta fiindcă azi este ziua în care se trece pe sub masa din Biserică.
În Casa Domnului nu există vreo interdicție în Vinerea Mare, astfel că orice om, de la mic la mare, pate trece pe sub Sfânta Masă pe care este așezat Sfântul Epitaf!
De câte ori se trece pe sub masă în Vinerea Mare
Ei bine, în funcție de fiecare regiune, obiceiurile și tradițiile sunt diferite. Potrivit acestora, credincioşii sărută Sfântul Epitaf şi trec pe sub masa pe care acesta este aşezat fie o dată, închipuind unicitatea Jertfei Lui Iisus, fie de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a șezut în mormânt.
Astfel că, fiecare în parte elege să treacă fie o dată, fie de trei ori, în funcție de zona în care se află sau de obiceiurile pe care le respectă, important fiind să treacă.
De ce se trece pe sub masă. Semnificația acestui gest
Respecți de ani de zile această tradiție de a trece pe sub masă de Pșate, însă nu știi ce înseamnă? Ei bine, noi îți vom spune că, potrivit documentelor bisericești, semnificația trecerii pe sub masă are legătură cu punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos și Învierea Lui a treia zi.
Prin urmare, după slujba Ceasurilor Împărătești, în Vinerea Mare, în toate bisericile se săvârșește „Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf”. Aceasta este o slujbă deosebit de specială și presupune scoaterea în mijlocul bisericii a Sfântului Epitaf.
Până la ce ora se poate trece pe sub masă
Ei bine, nu este o oră până când se trece pe sub masă de Paște, astfel că în cursul zilei de Vineri, după ce masa a fost scoasă în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf, credincioșii pot trece pe sub ea până când se termină slujba de la Biserică și se cântă prohodul.
În momentul în care preotul merge cu credincioșii și dau roată bisericii, acesta este momentul în care credincioșii nu mai pot trece pe sub masă, însă trebuie să ținem cont că fiecare regiune are propriile tradiții și obiceiuri.
CITEȘTE ȘI: Masa de Paște 2022 - meniu, idei, rețete și poze