Când sunt Floriile în 2023. Intrarea Domnului în Ierusalim se sărbătorește cu o săptămână înaintea Paștelui
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 06.03.2023 la 17:54
Actualizat pe 06.03.2023 la 17:54
Ca orice sărbătoare importantă, Floriile sunt marcate de mai multe superstiții pe care oamenii le respectă, căci se spune că așa poți atrage prosperitatea și liniștea în familie. Anul acesta, catolicii sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim mai devreme decât creștinii ortodocși.
- Când sunt Floriile în 2023
- Ce superstiții respectă creștinii
Floriile marchează intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin. Sărbătoarea este celebrată ce catolici mai devreme decât de ortodocși și se respectă mai multe tradiții.
Când sunt Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim în 2023
Paștele Ortodox este sărbătorit pe data de 16 aprilie, iar Floriile sunt pe 9 aprilie. În cazul creștinilor catolici, Intrarea Domnului în Ierasulim este prăznuită pe 2 aprilie, iar pe 9 aprilie este Paștele.
Catolicii sărbătoresc Floriile pe data de 2 aprilie
O parte din tradițiile din ziua de Florii sunt comune în cazul ortodocșilor și catolicilor. Mai exact, se spune că este bine ca ramurile de salcie, ce sunt sfințite în ziua de Florii, trebuie păstrate și puse la icoane, pentru că alungă spiritele rele.
De aici, a apărut și un alt obicei, și anume acela în care oamenii își leagă ramuri de salcie în jurul taliei, pentru a se feri de boli. Fiind vorba de zi o cu dezlegare, peștele nu trebuie să lipsească, căci se spune că doar așa vei putea trece peste probleme.
Care sunt tradițiile de Florii la ortodocși
Se spune că în ziua de Florii este bine ca fetele nemăritate să își scoată zestrea din dulap și să o aerisească, pentru că așa pot să își atragă alesul.
Fetele care vor să se căsătorească trebuie să fiarbă apă, în care se pune busuioc și să se spele pe cap cu ea, la miezul nopții. Mai apoi, apa trebuie pusă unui copac, despre care se spune că va înflori mai repede decât ceilalți.
Paștele este cu o săptămână mai târziu
Se spune că în ziua de Paște nu este bine să dormi, pentru că, în acest fel, atragi energiile negative, iar cei care muncesc la câmp, nu vor avea recoltă bogată.
În dimineața de Paște, este bine ca mâncarea pregătită pentru această sărbătoare să fie mai întâi de toate tămâiată.