Postul Paștelui a început în România. Credincioșii vor avea zile de dezlegare la pește și sărbători importante
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 27.02.2023 la 18:19
Actualizat pe 27.02.2023 la 18:19
În România a început postul Paștelui, iar credincioșii se pregătesc de o perioadă strictă din punct de vedere alimentar. Vestea bună este că vor avea zile cu dezlegare la pește, dar și sărbători importante, pe care le vor respecta cu strictețe.
- Postul Paștelui a început în România
- Care sunt zilele în care românii au voie să mănânce pește
Paștele este una dintre sărbătorile importante în România, pentru care credincioșii se pregătesc cu mult timp înainte, pentru a-și purifica și curăța sufletul. Acest lucru se face prin post, care a început deja. Chiar dacă lista alimentelor și preparatelor admise este scurtă, există totuși și zile de dezlegare în ceea ce privește consumul de pește.
Postul Paștelui a început în România
Conform regulilor, credincioșii care doresc să respecte postul Paștelui trebuie să stea departe de consumul de lactate sau orice alt aliment care provine de la animale. Acesta durează șase săptămâni, respectiv 48 de zile și este considerat unul dintre cele mai stricte dintre toate.
Postul a început astăzi, 27 februarie și durează până în 15 aprilie, iar ziua de 16 este cea în care Paștele ortodox este sărbătorit de credincioși. Până atunci, oamenii au voie să mănânce pește în doar două zile, respectiv în 25 martie când este sărbătorită Buna Vestire și în 9 aprilie, când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor.
Zilele în care se consumă vin și ulei
Dincolo de pește, credincioșii au și zile cu dezlegare la vin și ulei, care este cunoscut în limbajul creștin ca și untdelemn. Aceste două alimente pot fi consumate mai des decât peștele, fiind permise în luna martie în zilele de 4, 5, 9, 12, 18, 19 și 26. În ceea ce privește luna aprilie, uleiul și vinul pot fi consumate în zilele de 1, 2 și 8, conform regulilor impuse de religia ortodoxă.
Postul Crăciunului are reguli mai puțin stricte și zile mai puține de sărbătoare, înainte de sărbătoarea propriu-zisă. Așadar, până atunci credincioșii se vor ruga de multe ori la biserică și se vor împărtăși, pentru a le fi iertate păcatele și greșelile.