Când sunt Moșii de toamnă în 2020. Ce spune calendarul ortodox
Publicat pe 28.10.2020 la 23:51 Actualizat pe 28.10.2020 la 23:51
Moșii de toamnă reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru credincioși. Numită și Sâmbăta Morților, aceasta are o însemnătate puternică pentru creștini, de aceea trebuie să știți ce se dă de pomană la această dată și mai ales, când are loc. Iată ce spune calendarul ortodox!
- Când sunt Moșii de toamnă în 2020.
- Ce spune calendarul ortodox
Moșii de toamnă vor avea loc pe 31 octombrie
De regulă, în fiecare an, Moșii de toamnă se sărbătoresc în prima sâmbătă a lunii noiembrie. Anul acesta însă, în 2020 a avut loc o schimbare, potrivit calendarului ortodox. Astfel, Sâmbăta Morților va avea loc acum pe data de 31 octombrie.
Așa cum probabil știți, Sâmbăta Morților marchează o zi importantă de pomenire, pentri că are loc chiar înainte de a începe Postul Nașterii Domnului (pe data de 15 noiembrie). Moșii de toamnă marchează o zi importantă și pentru că în această zi fiecare credincios se roagă ca cei morți să primească harul pe care noi, cei vii, îl dobândim odată cu sărbătorirea Nașterii Domnului, sărbătoare așteptată de toată lumea.
De Sâmbăta Morților nu este bine să faci vizite, doar în cazul în care dai de pomană
Credincioșii știu că de Moșii de toamnă se obișnuiește să mergi la biserică cu diverse bucate, în primul rând cu colivă, colaci, dar și cu lumânări și tămâie pentru a participa la Sfânta Liturghie. Gospodinele din întreaga țară se pregătesc încă de vineri, pentru că altfel e păcat să nu ai totul gata la timp pentru a merge la lăcașul de cult.
Tot potrivit credinței, pe lângă colivă este așezată la biserică și Sfânta Cruce. Este opțional să adaugi și alte bucate, cum ar fi legume, fructe, dulciuri sau altfel de alimente.
Creștinii de pretitundinei trebuie să mai știe și că de Sâmbăta Morților nu este bine să mergi în vizită la cineva, decât doar dacă îi duci de pomană pentru cei adormiți. Conform tradiției, nu este bine nici să mergi la fântână sau printr-o intersecție izolată, spunându-se că prin acel loc se află duhurile rele.