Când va fi gata unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România. Transapuseana are peisaje de vis
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 18.02.2024 la 10:29
Actualizat pe 18.02.2024 la 10:29
Sunt aproape gata lucrările la Transapuseana, drumul care străbate Munții Apuseni prin Țara Moților. În luna decembrie a anului 2023 a fost recepționat primul lot în lungime de 43 de kilometri, între Aiud și Ponor, iar în prima jumătate a anului acesta urmează să fie finalizat și lotul doi, de 35 de kilometri, între Ponor și Bucium.
- Anul acesta vor fi finalizate lucrările de modernizare la drumul care străbate Munții Apuseni prin Țara Moților
- Transapuseana are peisaje de vis
Curând, românii își vor putea încânta privirea cu peisaje superbe văzute de pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România, Transapuseana. Anul acesta vor fi finalizate lucrările de modernizare la drumul care străbate Munții Apuseni prin Țara Moților, scrie stiripesurse.ro.
Transalpina de Apuseni este cea mai mare investiţie pe un drum judeţean din România
Așadar, în prima jumătate a acestui an urmează să fie finalizat și lotul doi de drum, de 35 de kilometri, între Ponor și Bucium, după ce primul lot a fost finalizat în luna decembrie a anului trecut.
Potrivit informațiilor transmise de sursa anterior citată, Transalpina de Apuseni este cea mai mare investiţie pe un drum judeţean din România. Valoare totală a proiectului este de peste 73 de milioane de euro, proiect în mare parte finanţat din fonduri europene.
Drumul, care are o lungime de 78 de kilometri, face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74).
Locul magic din România pe care trebuie neapărat să îl vezi în 2024
Grădina Zmeilor, rezervația naturală cu peisaje desprinse parcă din altă lume, trebuie văzută măcar o dată în viață. Mai este supranumită şi „Meteora României” datorită formaţiunilor geologice atipice.
„În partea cea mai vestică a grădinii, mai mari, separate una de alta, sunt două stânci gemene. Sunt Zmeul şi Zmeoaica. Se spunea că aceste pietroaie se opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau după sare la Dej”, spune Alexandru Moşuţ, fost profesor de matematică şi un împătimit cunoscător al istoriei locale, potrivit Adevărul.ro.