Care este calitatea apei și a peștelui din Marea Neagră. Specialiștii au adunat mai multe probe
Publicat pe 22.06.2023 la 07:56 Actualizat pe 22.06.2023 la 08:53
S-au intensificat acțiunile de verificare a calității apelor și a peștelui din Marea Neagră! Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Direcţia de Sănătate Publică din Tulcea colectează în continure probe pe care, mai apoi le analizează în laboratorul de specialitate. Se pare că, până în prezent toate probele analizate în laboratorul de specialitate au ieşit în parametri normali.
- Calitatea apei pe litoralul românesc
- Cum sunt probele de apă şi peşte din Marea Neagră
De când a început cercetările pentru colectarea probelor apelor și a peștelui din Marea Neagră. Mai mult decât atât, specialiștii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Direcţiei de Sănătate Publică din Tulcea au intensificat acţiunile de verificare a calităţii apelor şi peştelui din Marea Neagră, după distrugerea barajului de pe Nipru, Ucraina, de la începutul lunii.
Cu toate acestea, de atunci și până în prezent toate probele analizate în laboratorul de specialitate au ieşit în parametri normali.
Calitatea apei pe litoralul românesc
Dacă până în prezent, cercetările se făceau trimestrial sau săptămânal, în funcţie de zone şi de activitatea obiectivelor verificate, în ultima perioadă aceste teste şi analize au fost efectuate săptămânal sau chiar bisăptămânal.
"De la distrugerea barajului de pe Nipru nu au fost depăşiri. Au fost depăşiri de la începutul anului în diverse zone, altele decât cele de interes pe care le verificăm acum, ca urmare a dezastrului din Ucraina. Astăzi (miercuri, n.red.), am prelevat probe de la Sulina şi Sfântu Gheorghe, iar în zilele următoare vor fi prelevate probe şi de la Gura Portiţei", a precizat directorul Mitică Tuchilă, DSVSA Tulcea, potrivit Agerpres.ro.
De ce se fac aceste cercetări la malul Mării Negre
Cu toate acestea, toate prelevate din apă şi peşte sunt analizate în Laboratorul sanitar-veterinar. Acest centru este considerat de referinţă în România, asta pentru că unitatea are acreditate peste 90 de metode.
Pentru verificarea apei se fac analize fizico-chimice şi microbiologice, în timp ce pentru peşte se fac analize microbiologice, parazitologice şi privind starea de prospeţime.
Aceste probe au loc, asta după ce în perioada 1991-1995, în judeţul Tulcea, s-au înregistrat peste 150 de cazuri de holeră. Totuși, niciunul dintre ele nu s-a soldat cu moartea unui pacient diagnosticat cu această boală.
Ei bine, la scurt timp după distrugerea barajului de pe Nipru de la începutul lunii, oficialii din Odesa, Ucraina, au tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea calităţii apei. Mai exact, ei au afirmat că că testele de laborator au identificat mai mulți agenţi infecţioşi în ultimele zile.
"Urme de Salmonella, ouă şi larve de viermi au fost găsite în apa care, de asemenea, a depăşit "semnificativ" nivelurile permise pentru E.Coli.", au declarat oficialii din Odesa, Ucraina.
În acest fel, prezenţa acestora în apa din zonele deschise din regiunea Odesa, inclusiv în Marea Neagră, estuarul Bilhorod-Dnistrovski şi fluviul Dunărea, este considerată de oficialii ucraineni o ameninţarepentru viața şi sănătatea populației.
CITEȘTE ȘI: Pericol la Marea Neagră! Cum identifici curenții rip care fac zeci de victime