Care este cel mai afectat organ de coronavirus? Profesorul Streinu-Cercel: ″Îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă îl reintroducem oxigenat″
Publicat pe 12.03.2020 la 13:13 Actualizat pe 12.03.2020 la 13:15
Este de nedescris ce se întâmplă în momentul de față la noi în țară! Oamenii se tem din ce în ce mai tare de infectarea cu coronavirus, însă puțini sunt cei care știu organul cel mai afectat de virusul din China. Profesorul Streinu-Cercel a lămurit această problemă!
Este de nedescris ce se întâmplă în momentul de față la noi în țară! Oamenii se tem din ce în ce mai tare de infectarea cu coronavirus, însă puțini sunt cei care știu organul cel mai afectat de virusul din China. Profesorul Streinu-Cercel a lămurit această problemă!
Cuvintele nu sunt de ajuns pentru a descrie situația în care se află România în momentul de față. Suntem izolați, panicați și nu știm cum să facem ca să prevenim infectarea cu virusul ucigaș din China, care a pus stăpânire pe țara noastră.
Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu organul cel mai predispus la coronavirus. Drept urmare, profesorul Adrian Streinu-Cercel a ținut să facă lumină în acest caz și a vorbit despre îmbolnăvirea plămânului, dar și despre posibilele sechele de după vindecare.
Plămânul este cel care permite accesul oxigenului și virusul ucigaș din China nu face decât să dezlipească celulele care îl protejează de pe membrană, ducând la imposibilitatea omului de a respira.
″În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. (...) Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (...) şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii.″, susține el.
De asemenea, în cazul în care o persoană se află într-o situație atât de gravă, se intervine cu aparte speciale de ventilație, care trec plămânul prin mai multe filtre și reușesc să-l oxigeneze cum trebuie. Deși sunt niște proceduri costisitoare, sunt singurele prin care viața unui om poate fi salvată.
″Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi”, a declarat Adrian Streinu-Cercel miercuri seară, la Antena 3.
Din nefericire, o parte din cei care se vindecă pot rămâne cu sechele pe viață, devenind dependenți de aparate de oxigenare: “Foarte multe persoane, respectiv majoritatea se vindecă cu restitutio ad integrum, asta înseamnă cu refacerea în totalitate a structurii”, a completat medicul.