Care este diferența dintre indicatorul Stop și cel de cedează trecerea. Ce riscă șoferii care nu cunosc aceste reguli de circulație
Publicat pe 30.01.2024 la 10:07 Actualizat pe 30.01.2024 la 10:07
Cunoașterea semnelor de circulație reprezintă cel mai important factor în cazul șoferilor. Ei bine, diferențele dintre semnul de circulație „Stop” și semnul „Cedează Trecerea” reprezintă cel mai important lucru pentru evitarea incidentelor și asigurarea unui trafic fluid. Cu toate că pare greu de crezut, mulți șoferi nu știu exact ce trebuie să facă atunci când în fața lor apare unul dintre cele două semne. Iată ce riscă șoferii care nu respectă regulile de circulație!
- Diferența dintre indicatorul Stop și Cedează trecerea
- Șoferii care nu cunosc regulile se aleg cu permisul suspendat
Semnele de circulație reprezintă cel mai important factor în rândul șoferilor. Mulți dintre conducătorii auto nu fac diferența între semnele de Stop și Cedează trecerea. Chiar dacă ambele indicând acțiuni distincte, confuzia lor poate duce la suspendarea permisului.
Diferența dintre indicatorul Stop și Cedează trecerea
Potrivit Codului Rutier, indicatorul Stop are în legislația din România, de fapt, denumirea de "Oprire”. Ei bine, acest semn de circulație reglementează prioritatea de trecere într-o intersecție, dar are și rolul de a obliga oprirea mașinii.
În schimb, de cealaltă parte, indicatorul Cedează trecerea este menit doar să stabilească ordinea de circulație a vehiculelor.
Cu toate acestea, diferența majoră între cele două semne constă în obligația impusă de indicatorul de Oprire (STOP), care cere oprirea totală a mașinii până când prioritatea este acordată și este sigură continuarea deplasării.
Așadar, în cazul semnului "Cedează trecerea", șoferii sunt obligați doar să acorde prioritate, fără a fi necesară oprirea completă a vehiculului.
Mai mult decât atât, într-o situație în care un șofer întâlnește semnul Stop și altul semnul Cedează, ambele semne sunt considerate "egale" conform legii, aplicându-se regula priorității de dreapta.
Sancțiunile pe care le primești dacă nu respecți STOP și Cedează
În acest fel, sancțiunile pentru nerespectarea semnului Stop pot ajunge la 4 puncte de amendă, în timp ce neacordarea priorității poate atrage 5 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 30 de zile.
În schimb, în cazul unui accident cauzat de nerespectarea priorității, sancțiunile pot crește la 6-8 puncte de amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 60 de zile.
Șoferii trebuie să știe că este important să acorde atenție semnelor rutiere și să respecte regulile de circulație pentru a evita sancțiunile și riscurile de accidente.
Ce amenzi riscă cei care traversează neregulamentar strada
Pietonii care traversează strada neregulamentar au parte de vești noi. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, punctul de amendă pentru contravențiile din Codul Rutier va crește cu 20 de lei și va ajunge la 165 de lei.
În acest fel, un pieton care va traversa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, prin loc nepermis riscă să primească o amendă de până la 500 de lei.
Ei bine, în urmă ultimului anunț, Guvernul a stabilit că punctul de amendă va fi 5% din salariul minim, care este acum 3.300 de lei. Acesta este și motivul pentru care s-a ajuns la valoarea de 165 de lei un punct de amendă.
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă triunghiul albastru într-un pătrat portocaliu. Semnul apare pe multe blocuri din România