Care este viteza maximă legală cu care poți conduce într-o intersecție. Ce amenzi riscă șoferii care nu o respectă
Publicat pe 09.02.2024 la 11:08 Actualizat pe 09.02.2024 la 11:08
În rândurile de mai jos îți vom spune care este viteza maximă legală cu care poți conduce într-o intersecție. Toți șoferii ar trebui să știe asta. Iată ce amenzi riscă cei care nu respectă viteza!
- Viteza maximă legală cu care poți conduce într-o intersecție
- Amenzile pe care șoferii le riscă
Sunt puțini șoferi români care cunosc viteza maximă legală permisă pentru traversarea unei intersecții, așa cum este specificat în Codul Rutier 2024. Noi îți vom explica tot ce trebuie să ai în vedere cu privire la acest lucru.
Viteza maximă legală cu care poți conduce într-o intersecție
Conform Codului Rutier 2024 actualizat, sunt stabilite diverse limite de viteză pentru diferite tipuri de drumuri. Acestea sunt: 130 km/h pe autostradă, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naționale europene, 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri (naționale sau județene) și 50 km/h în localități.
La traversarea unei intersecții nedirijate în interiorul localităților, limita de viteză legală este de 30 km/h, în timp ce pentru cele din afara localităților sau comunelor, aceasta este de 50 km/h.
Conducătorii auto care depășesc cu cel puțin 10 km/h limita de viteză maximă legală pot fi sancționați cu 2 până la 3 puncte de amendă. Acest lucru înseamnă o amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei, ținând cont că valoarea punctului de amendă este de 165 de lei, potrivit promotor.ro.
Ce trebuie să știe șoferii despre viteză
Articolul 123 din Codul Rutier impune tuturor conducătorilor auto să respecte limitele de viteză, stabilite la maximum 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localităților, în următoarele circumstanțe:
-la trecerea prin intersecții fără semafoare de direcționare;
-în curbe deosebit de periculoase, semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este redusă la mai puțin de 50 de metri;
-la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent de faptul că acestea sunt în mișcare sau staționate pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă de circulație pe sens;
-la trecerea pe lângă animale conduse pe partea carosabilă sau pe acostament;
-în condiții de polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă sau pietriș ud pe partea carosabilă;
-pe drumuri cu denivelări, semnalizate corespunzător;
-în zonele unde este prezent indicatorul de avertizare „Copii” între orele 7:00-22:00, precum și indicatorul „Accident”;
-la traversarea pietonală nesemaforizată, semnalizată prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens și pietonii din imediata apropiere a partii carosabile intenționează să traverseze;
-la efectuarea virajelor;
-în condiții de vizibilitate redusă sub 100 de metri din cauza ceții, ploilor torențiale sau ninsorilor abundente.
Citește și: Vești bune pentru șoferi! Categoria de români care nu trebuie să plătească impozit auto