Șoferii care pot rămâne fără permis de conducere pe viață. Proiectul de lege a fost adoptat! Care sunt condițiile
Publicat pe 06.02.2024 la 12:17 Actualizat pe 06.02.2024 la 12:17
Două categorii de șoferi din România pot rămâne fără permis de conducere pe viață. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, după ce a fost inițiat de deputații PNL. Iată care sunt condițiile!
- Două categorii de șoferi pot rămâne fără permis de conducere pe viață
- Care sunt condițiile
În anumite circumstanțe, două categorii de șoferi români pot rămâne fără permis auto pe viață. Proiectul de lege propus de deputații PNL a fost adoptat tacit de către Senatul României.
Două categorii de şoferi pot rămâne fără permis de conducere pe viaţă
Șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor și provoacă accidente grave în care mor oameni ar putea rămâne fără permis de conducere pe viață. Această propunere de modificare a Codului Rutier vine împreună cu sancțiuni mai aspre pentru cei care se află sub influența alcoolului sau a drogurilor în timpul condusului și cauzează accidente rutiere grave, care sunt soldate cu pierderi de vieți omenești.
Astfel, în cazul unui accident în care sunt implicate decese și în care șoferul era sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, propunerea legislativă actuală prevede anularea permanentă a permisului auto al acestuia.
Expunerea de motive menționează că, în cazul în care un șofer comite fapta descrisă în articolul 192, alineatul 1 din Codul Penal, în circumstanțele prevăzute de articolul 336, pedeapsa aplicată este interdicția de a conduce un autovehicul pe viață.
Această propunere legislativă, menită să modifice Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, a fost transmisă Camerei Deputaților pentru dezbatere, care este forul decizional în acest caz.
Ce au transmis inițiatorii proiectului de lege
Datele la nivel național indică faptul că în anul 2020 au fost depistați 740 de șoferi sub influența băuturilor alcoolice.
Inițiatorii acestui proiect de lege au menționat că în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2022 au fost depistați 1294 de șoferi sub influența substanțelor psihoactive și 13.509 conducători auto sub influența băuturilor alcoolice.