Care sunt blocurile cele mai rezistente din București, în cazul unui cutremur. Specialiștii au explicat diferența dintre cele noi și clădirile construite după 1977
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 13.02.2023 la 16:18
Actualizat pe 13.02.2023 la 16:18
România are câteva zone care reprezintă un adevărat pericol în cazul unui cutremur precum cel din Turcia, printre care și București. Specialiștii au realizat o analiză, în urma căreia au determinat care sunt blocurile cele mai rezistente în cazul unui cutremur, diferența fiind între cele recent construite, sau clădirile ridicate după 1977.
- Blocurile cele mai rezistente în cazul unui cutremur
- Ce diferență există între cele noi și cele construite după 1977
Cutremurul din Turcia le-a ridicat semne de întrebare oamenilor din multe țări, iar numărul uriaș de clădiri prăbușite i-a îngrijorat pe aceștia. Pentru a evita un posibil pericol, specialiștii au analizat atent clădirile din România, ca oamenii să știe cât de sigure sunt locuințele lor sau spațiile în care muncesc în cazul unui cutremur cu o magnitudine mare.
Care sunt blocurile cele mai rezistente din București în caz de cutremur
Pericolele și cutremurele nu pot fi anticipate, astfel că oamenii trebuie să știe unde există riscul pericolelor. Potrivit specialiștilor, se pare că problemele se învârt în jurul clădirilor înalte, indiferent de anul în care au fost construite. Bineînțeles, cele care sunt cel mai aproape de pericol sunt construcțiile din Vrancea, unde impactul cutremurului se simte cel mai intens.
Chiar dacă multe clădiri au fost construite în mod alert, iar dezvoltatorii au trecut pe lângă multe reguli, se pare că blocurile de un etaj sau două sunt departe de orice pericol, chiar și dacă vorbim despre cele din Vrancea. Însă, situația se schimbă atunci când se adaugă tot mai multe etaje, deoarece cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât pericolul de prăbușire crește semnifiticativ.
Clădirile considerate un pericol sunt locuințe pentru chiriași
Clădirile din București sunt împărțire în funcție de gradul de pericol în cazul unui cutremur grav. Așadar, după anii 1990, multe construcții ar fi fost ridicate fără respectarea unor reguli esențiale. Se pare că în blocurile cu bulină roșie locuiesc doar chiriași, iar proprietarii de apartamente s-au mutat din acestea, constienți fiind de situație.