Ce riscă românii care nu sunt asigurați în cazul unui cutremur, deși este obligatoriu. Cei mai mulți refuză să plătească această sumă
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 07.02.2023 la 19:43
Actualizat pe 07.02.2023 la 19:43
Asigurarea împotriva dezastrelor naturale este obligatorie, dar mulți români evită să o plătească. Suma poate fi 49 de lei sau 98 de lei în funcție de locuința dumneavoastră. Doar un sfert din locuitorii țării au ales să fie în siguranță.
- Ce riscă românii care nu sunt asigurați în cazul unui cutremur, deși este obligatoriu
- Cei mai mulți refuză să plătească această sumă
Cei mai mulți români aleg să ignore recomandarea specialiștilor și nu își asigură locuința împotriva cutremurului. Această plată se face anual și este destul de mică în comparație cu alte taxe și impozite.
Românii nu își asigură locuința în caz de cutremur
Conform datelor de la Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) reiese că la începutul anului 2023, doar 1.850.373 milioane de gospodării erau asigurate împotriva dezastrelor naturale, cu toate că plata taxei este obligatorie pentru toată lumea. Costul se ridică la 20 de euro, echivalentul a 100 de lei, iar despăgubirea ajunge până la 20.000 de euro, echivalentul a 98.000 de lei.
Reiese că doar una din 4 gospodării este asigurată împotriva dezastrelor naturale, deși aceasta ar fi obligatorie pentru toți românii. Legea prevede ca sancțiunile să fie date de primari, dar nu se respectă cadrul legal.
Românii care nu sunt asigurați riscă să plătească amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. În cadrul unui dezastru natural, lipsa asigurării duce la plata integrală a rezolvării problemei de către proprietar, fără ca statul să intervină și nu va exista nicio despăgubire fiindcă nu există asigurarea.
Care sunt tipurile de asigurări la care românii pot apela
Există două tipuri de asigurări la care românii pot apela, în funcție de construcția locuinței dumneavoastră. Prima este la locuința de tip A, unde este asigurată suma de 20.000 de euro și o asigurare de 20 euro/an. Aceasta e construită cu structură de rezistență din beton armat, metal, cărămidă arsă, piatră sau lemn, materiale supuse unui tratament termic.
Locuința tip B se încadrează la suma de 10.000 de euro pentru despăgubire și se va plăti 10 euro/pe an, echivalentul a 49 de lei. Pereții exteriori ai locuinței sunt din cărămidă nearsă sau alte materiale nesupuse unui tratament termic.
CITEȘTE ȘI: De ce este imposibil să prezicem cutremurele. Știm unde pot avea loc, dar nu știm când