Care sunt cauzele plămânului alb, fenomenul care a explodat în Europa. Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Este momentul să...”
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 09.12.2023 la 15:56
Actualizat pe 09.12.2023 la 15:56
Plămânul alb este unul dintre fenomenele care au pus la încercare sănătatea oamenilor din întreaga lume. Aceasta afecțiune misterioasă afectează și Europa, motiv pentru care este impirtant de știut care sunt cele mai întâlnite cauze ale acestei boli. Medicul Tudor Ciuhodaru a spus când trebuie să ne facem griji.
- Ce înseamnă sindromul plămânului alb
- Cât de gravă este această afecțiune pentru sănătate
Pandemia de COVID-19 s-a terminat, însă acum o nouă formă de pneumonie face ravagii în toată lumea. Este vorba despre sindromul plămânului alb, o boală care afectează tot mai multe persoane. Numărul de cazuri a explodat în Europa, motiv pentru care este important de știut de cauze are și cum se manifestă.
Care sunt cauzele plămânului alb, fenomenul care a explodat în Europa
Inițial, această afecțiune nu a reprezentat o amenințare pentru populație, însă totul s-a schimbat după ce a devenit imună în fața unui antibiotic. Astfel, cea mai bună metodă de a rămâne sănătos este, în continuare, prevenția. În ciuda numărului mare de cazuri din Europa, medicii nu o consideră un pericol pentru Românânia.
Chiar și așa, situația se poate schimba oricând, astfel că este important de știut ce simptome are și cum putem să o recunoaștem. Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut explicații despre această afecțiune, spunând că cea mai afectată categorie de vârstă este de 3 - 8 ani, iar părinții trebuie să își facă griji în acest sens.
”Nu cred că este momentul să apăsăm, cel puțin în acest moment, butonul de panică, pentru că aceste manifestări de tip febră, oboseală, tuse prelungită, apărute la copiii cu vârste între 3 și 8 ani, produse de un cocktail de agenți patogeni respirator, mai ales după acea perioadă intensă de restricții, deficit de memorie imunologică și în contextul creșterii rezistenței antibiotice, n-aș putea spune că este ceva nou sub soare în acest moment.
Dacă vorbim despre faptul că acest lucru iar a apărut în China, vă reamintesc faptul că și Statele Unite, și Canada, și Europa s-au confruntat cu un val crescut de infecții respiratorii acute, mai ales după ridicarea restricțiilor.
Și în acest context, dacă ne uităm în China, ea a înregistrat un număr constant de cazuri pe creștere în perioada următoare ridicării restricțiilor, iar ceea ce a dus la explozia de cazuri a fost practic Ziua națională de la începutul lunii octombrie”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, la antena3.ro.
Cât de grave sunt cazurile
Există și vești bune în acest sens. Chiar dacă numărul de cazuri este foarte mare, puține dintre ele au simptome grave.
De asemenea, nu a fost înregistrat aproape niciun deces din cauza acestei afecțiuni. Astfel, în cazul infectării, oamenii o pot trata repede și eficient, fără să treacă prin stări dificile de gestionat.
”În plus, dacă ne uităm pe raportările de acolo, se înregistrează într-adevăr un număr constant de cazuri severe, dar foarte puține cazuri critice și niciun deces până în acest moment”, a mai spus medicul, conform sursei citate.
Citește și: Revine masca?! Val nou de Covid-19 cu trei mutații! Ce ne sfătuiesc medicii!