Cât a ajuns să coste gramul de aur! Prețul a atins un maxim istoric
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 30.10.2023 la 18:49
Actualizat pe 30.10.2023 la 18:49
Conflictul din Orientul Mijlociu face ca economia să fie destabilzată la nivel mondial. În timp ce prețul petrolului crește constant, cel al gramului de aur a atins, potrivit informațiilor, un nivel istoric. Specialiștii spun că variațiile pot afecta și preţurile de la raft pentru produsele pe care le achiziționăm zilnic.
- Gramul de aur, considerat cea mai bună investiţie în vremuri de criză
- Cât a ajuns să coste
- Prețul a atins un maxim istoric
Prețurile aurului sunt din nou în creștere ca urmare a războiului din Orientul Mijlociu, declanșat de atacul grupării militante islamiste din 7 octombrie. Israelul se pregătește pentru o invazie terestră pe scară largă a Fâșiei Gaza, care ar aduce conflictul într-o nouă fază. Aurul este văzut ca un activ sigur cu valoare inerentă datorită rarității sale.
Cât a ajuns să coste gramul de aur! Prețul a atins un maxim istoric
Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că aurul este considerat a fi cea mai bună investiţie în vremuri de criză. În prezent, potrivit informațiilor, grammul de aur a atins cea mai ridicată valoare din istoria Băncii Naţionale: peste 301 lei gramul.
De asemenea, o altă marfă sensibilă la schimbări geopolitice este petrolul. De când a început războiul în Orientul Mijlociu, combustibilul a avut fluctuaţii importante și de la 84 de dolari per baril, petrolul Brent a crescut la aproape 90 de dolari pe baril.
Aceste scumpiri influenţează și prețurile alimentelor și nu numai. Potrivit experților, costurile se pot schimba de la o oră la alta.
Ce alimente se vor scumpi din ianuarie, în România
Vești proaste pentru români! În prima lună a noului an sunt anunțate scumpiri. Produsele bio, de exemplu, se vor scumpi din cauza creșterii TVA-ului de la 5% la 9%.
”Afectează atât sectorul Bio, cât şi sectorul agricol în ansamblu. Cel mai mult afectează cumpărătorul practic pentru că creşte preţul la raft. Sectorul Bio este deja considerat ca un produs de lux. Probabil cererea o să scadă foarte mult şi e păcat”, a transmis Andreea Kalisch, producător bio, conform observatornews.ro.