Cât așteaptă credincioșii să se închine la moaștele Sfântului Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Ce nu ai voie să faci pe 26 octombrie
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 25.10.2023 la 13:32
Actualizat pe 25.10.2023 la 13:32
Anual, Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir este prăznuit pe 26 octombrie. În urmă cu câteva zile a început și pelerinajul, locul unde creștinii au venit cu speranța că dorințele li se vor îndeplini și cu obiectele celor dragi care nu au putut ajunge.
- Cât așteaptă credincioșii să se închine la moaștele Sfântului Dumitru, Izvorâtorul de Mir
- Ce nu ai voie să faci pe 26 octombrie
Zilele de 26 și 27 octombrie sunt importante pentru creștini, asta pentru că pe 26 octombrie este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 este cinstit Sfântul Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștiului.
Pelerinajul la moaștele Sfântului Dumitru, Izvorâtorul de Mir, a început în urmă cu câteva zile
Pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir a început în urmă cu câteva zile, iar oamenii au stat la cozi pentru a se închina. Majoritatea dintre credincioși vin din zonele apropiate de lângă București și Ilfov, iar timpul de așteptare este între 20 și 30 de minute.
Doar că, marea aglomerație, ca în fiecare an, va fi în ziua în care va fi prăznuit, pe 26 octombrie, atunci când sunt oamenii vor veni și în număr mai mare, ceea ce automat generează cozi kilometri, iar durata de așteptare poate crește până la patru ore. Pelerinajul se va termina pe vineri, pe 27 octombrie, odată cu sărbătorirea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului.
Tradițiile de care este bine să ții cont pe 26 octombrie
În popor se spune că ziua de 26 octombrie este momentul în care toate plantele se usucă și că, în mod simbolic, odată cu prăznuirea Sfântului Mucenic Dimitrie, începe iarna. O tradiție care încă se mai păstrează la sate este aceea de a aprinde focuri mari, iar copiii sar peste el. Se spune că acest obicei, cunoscut sub numele de focurile lui Sâmedru, îi feresc pe copii de boli.
Focul mai alungă și animalele sălbatice de lângă casă. Cărbunii de la focurile mari nu trebuie aruncate la întâmplare, ci în grădină, asta pentru că se spune că așa vor rodi culturile anul viitor.
Focurile mari au legătură și cu cei morți, asta pentru că se spun că spiritele celor decedați vin și se adună în jurul lui, de aici și faptul că femeile de la sat dau de pomană. Despre cei care se zgârcesc chiar și cu cei săraci se spune că vor urmăriți de ghinion, de aceea, este bine ca fiecare creștin să împartă ceva celor care nu au posibilități.
Citește și: Rugăciunea pentru Sfântul Dumitru! Creştinii o spun pentru a fi feriţi de boli, de foc şi de cutremure