Cât costă asigurarea pe locuință în anul 2024. Românii care nu o au sunt obligați să plătească amenzi
Publicat pe 24.01.2024 la 09:00 Actualizat pe 24.01.2024 la 14:24
Românii ar trebui să știe cât costă asigurarea pe locuință în anul 2024. Potrivit legii, această asigurare este obligatorie în țara noastră. Toți oamenii care nu o au sunt obligați să plătească amenzi.
- Prețurile asigurării pe locuință în 2024
- Cei care nu au asigurare trebuie să plătească amendă
Conform legii, este obligatoriu să încheiați o poliță de asigurare pentru locuință sau o poliță de asigurare PAD. În România, 80% dintre locuințe nu au asigurare PAD, deși este obligatorie prin lege.
Prețuri pentru asigurarea pe locuință în anul 2024
Deși este impusă de lege, asigurarea pentru locuință a constituit întotdeauna un subiect delicat în România. Patru din cinci locuințe nu sunt asigurate PAD, chiar dacă acest lucru este obligatoriu conform legislației, iar absența unei astfel de asigurări atrage sancțiuni sub forma amenzilor pentru proprietarii de imobile.
Polița de asigurare obligatorie pentru locuință (PAD) este o formă de asigurare impusă prin Legea nr. 260 din 2008, acoperind riscurile generate de dezastre naturale. Această lege instituie obligația pentru fiecare proprietar de locuință de a poseda o astfel de poliță.
În situația în care locuința suferă daune ca urmare a unui cutremur, inundații sau alunecări de teren, despăgubirile trebuie să fie plătite în termenul maxim de 5 zile de la primirea dosarului de daună, întocmit de asiguratorul care a emis polița și a gestionat procesul de despăgubire.
Legea prevede obligativitatea asigurării pentru locuințe, cunoscută sub numele de PAD, și cei care nu dețin această asigurare obligatorie sunt supuși unei amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.
Costul pentru asigurarea PAD a unei locuințe de Tip B este de 10 euro pe an, echivalentul a 50 de lei pe an. Locuința de Tip B desemnează o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din alte materiale care nu au fost supuse unui tratament termic și/sau chimic.
Pentru o asigurare obligatorie PAD a unei locuințe de Tip A, prima anuală este de 100 de lei. Locuința de Tip A se referă la o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn, sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.
În cadrul unei polițe obligatorii pentru o locuință de Tip A, costând în 50 de lei anual, în situația unor calamități naturale precum inundații, cutremure și alunecări de teren, asiguratorul va acorda despăgubiri în limita maximă de 10.000 de euro. În cazul asigurărilor pentru locuințele de Tip B, cu o primă anuală de 100 de lei, asiguratorul va acoperi pierderile până la suma maximă de 20.000 de euro.
Pentru a extinde acoperirea riscurilor sau suma asigurată, este necesar să optați pentru o poliță facultativă de asigurare pentru locuință.
Ce este PAD
Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAD) acoperă riscurile precum cutremurele, alunecările de teren și inundațiile pentru asigurarea locuinței. Această formă de asigurare este obligatorie atât pentru proprietarii persoane fizice, cât și pentru cei persoane juridice.
Proprietarii de entități juridice sunt printre cei care încheie cel mai des astfel de polițe, deoarece acestea sunt incluse în lista de documente necesare pentru obținerea aprobărilor pentru sediile sociale sau comerciale. Acest aspect este esențial pentru funcționarea legală a acestora în calitate de entități juridice.
Persoanele care achiziționează locuințe noi prin intermediul creditelor imobiliare sunt obligate să încheie asigurări obligatorii, deoarece asigurarea pentru locuință este unul dintre documentele esențiale în dosarul de finanțare. Această asigurare obligatorie poate fi obținută prin intermediul PAID - Pool-ul de Asigurări Împotriva Dezastrelor Naturale - o societate de asigurare-reasigurare înființată în 2009 prin colaborarea mai multor companii private active pe piața din România.
Totul despre asigurarea facultativă de locuință
Conform datelor UNSAR, doar 17% din locuințele din România sunt acoperite de o asigurare facultativă. Aceste polițe pot fi încheiate doar pentru locuințele care beneficiază deja de o asigurare obligatorie PAD.
Asigurările facultative pentru locuințe sunt concepute pentru cei care doresc o protecție extinsă împotriva unei game mai largi de riscuri și aspiră la despăgubiri semnificativ mai consistente decât cele oferite în cadrul asigurărilor obligatorii PAD.
Printre pericolele protejate de o poliță facultativă de locuință se regăsesc următoarele:
-incendii;
-explozii;
-inundații care au fost cauzate de vecini sau de defecțiunile instalațiilor sanitare;
-pagube care au fost cauzate de trăsnete;
-căderea unor aparate de zbor;
-daune care au fost cauzate de următoarele: furtuni, căderi de grindină, avalanșe de zăpadă, provocate de greutatea zăpezii, căderea accidentală a corpurilor sau aluviunile produse de inundații.
-pot fi asigurate echipamente electronice și electrocasnice;
-puteți include și clauze pentru despăgubiri în caz de furt sau de vandalism, inclusiv cele provocate în timpul protestelor și revoltelor populației.