Cât costă să instalezi panouri fotovoltaice la tine acasă. Ai o mulțime de avantaje
De Razvan Paltin.
Publicat pe 11.04.2022 la 21:54
Actualizat pe 11.04.2022 la 21:54
Te-ai întrebat vreodată ca avantaje îți pot aduce panourile fotovoltaice pe care le poți poziționa pe casa ta? Prețul e influențtat de mai mulți factori, iar aceștia pot influența costul total al proiectului.
- Ce avantaje ai dacă instalezi panouri solare fotovoltaice
- Prețul variază în funcție de tip
Panourile fotovoltaice folosesc razele soarelui pentru a produce energie electrică. Celulele din siliciu din care aceste panouri sunt fabricate captează imediat radicațiile solare și le transformă ulterior în energie electrică cu ajutorul unui invertor.
El transformă ulterior curentul continuu produs în curent alternativ pe care îl poți folosi la aparatele electrice din locuința ta. În funcție de panourile fotovoltaice, acestea se împart în trei: on-grig, off-grid și hibrid.
Ce tipuri de panouri solare există
În ceea ce privește sistemul on-grig, panourile fotovoltaice de acest fel nu au nevoie de baterii, iar ele oferă o reducere a consumului de curent electric în rețea. Atunci când nu există soare, ele nu funcționează, iar necesarul de consum e acoperit tot prin intermediul rețelei de distribuție.
Sistemul off-grid însă e acel sistem independent și e util pentru casele izolate, aflate la distanță de rețeaua națională. El funcționează independent, iar instația are nevoie de baterii. Acestea stochează surplusul de energie pentru a putea fi folosit noaptea sau atunci când nu e soare.
Sistemul de panouri solare hibrid e cel care atrage tot mai mult atenția, căci acesta combina caracteristicile din primele două sisteme.
Aceste panouri produc energie electrică în mod independent, dar în același timp rămân conectate la o sursă auxiliară, fiind ea rețeaua națională de distribuție sau generator. Datorită racordarii la o sursă auxiliară de curent, nu mai e nevoie de baterii.
Cât costă să instalezi panouri fotovoltaice acasă la tine
În ceea ce privește costurile unor astfel de sisteme, ele depind de consumabilele din casă, dar și de consumul acestora, cât și de suprafața acoperiușului.
În funcție de acești factori, un sistem de panouri poate ajunge până la 1600 de euro per kilowatt instalat, în timp ce cele mai ieftine pot fi sub 1000 de euro.
Astfel dacă au un frigider în casă, un televizor și patru becuri LED, un sistem off-grig pornește de la prețul de 1100 de euro.
Citește și: Vrei să ai curent electric gratis la tine acasă? Cât te costă și de câte panouri solare ai nevoie