Cât de eficiente sunt vaccinurile COVID-19. Valeriu Gheorghiță prezintă rezultatele primului studiu realizat în România: ”Este o analiză efectuată pe valul trei”
Publicat pe 17.08.2021 la 19:15 Actualizat pe 17.08.2021 la 19:15
Valeriu Ghoerghiță, în plină campanie de vaccinare, vine și prezintă rezultatele primului studiu realizat în România despre cât de eficiente sunt vaccinurile COVID-19. Medicul a vorbit pe larg despre riscurile la care se supun persoanele vaccinate și nevaccinate.
- Valeriu Gheorghiță, totul despre eficiența vaccinurilor COVID-19.
- O persoană cu schema completă realiztă are un risc de 12 ori mai mic de a se îmbolnăvi.
După mai bine de un an de la apariția pandemiei de coronavirus în România, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a prezentat, marți, 17 august, datele preliminare ale primului studiu realizat în România, cu referire la eficiența vaccinurilor aflate pe piață ce combat răspândirea virusului din China în comunitate.
Vaccinurile COVID-19, spune Valeriu Gheorghiță, au o eficiență de peste 90%
Astfel, în cadrul unei conferințe, specialistul spune că datele despre care vorbește acum sunt rezultatele unui studiu realizat pe o perioadă de patru luni, din valul trei al pandemiei, atât penru persoanele vaccinate, cât și pentru cele nevaccinate.
Așadar, conform statisticilor făcute publice de coordonatorul campaniei de vaccinare, se pare că un român care s-a vaccinat cu ambele doze de vaccin este de 10 ori mai protejat în fața infecției cu noul coronavirus decât un altul care nu s-a vaccinat. Concret, vaccinurile previn îmbolnăvirea cu o eficiență de peste 90%.
Cât despre eficiența împotriva spitalizării, rezultatele studiului spun că o persoană ce a primit o singură doză de vaccin are o eficiență de 67% în prevenirea spitalizării, eficiență care crește la peste 92% în cazul în care vorbim la schemă completă de vaccinare, după cel puțin 14 zile de la administrarea tratamentului. Adică riscul de a ajunge pe patul de spital după vaccinarea completă este de 12 ori mai mic. De asemenea, despre același procent vorbim și dacă ne referim la internările de pe Secția ATI. Se pare că persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin prezintă un risc de 12 ori mai redus de a face o formă gravă, după 14 zile eficiența vaccinului fiind de 92%.
Iar în ceea ce privește riscul de deces provocat de infecția cu virusul din China, datele arată că o persoană care s-a vaccinat de două ori prezintă un risc de 14 ori mai mic de a-și pierde viața. Eficiența vaccinului în ceea ce privește o formă gravă a infecției fiind de 93% la persoanele vaccinate.