Cât timp putem ține alimentele la congelator. Ce reguli trebuie să respectăm
Publicat pe 07.03.2023 la 11:26 Actualizat pe 07.03.2023 la 11:26
Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra alimentelor pe care le păstrăm la congelator. Cu toate că produsele pot fi ținute în condiții mult mai bune la lada frigorifică, se pare că acestea nu pot fi păstrate o perioadă mult prea îndelungată la rece. Ce reguli trebuie să păstrăm atunci când alegem să punem alimentele la congelator.
- Cât timp putem ține alimentele la congelator
- Ce reguli trebuie să respectăm
Specialiștii susțin că alimentele care sunt păstrate prea mult timp la congelator pot deveni un mare pericol pentru sănătatea corpului uman. Acest lucru ne poate pune viața în pericol, dacă nu sunt respectate anumite reguli.
Cât timp putem ține alimentele la congelator
Multe gospodine aleg să păstreze la congelator produsele alimentare, asta pentru a le consuma pe o perioadă îndelungată de timp. Însă, chiar și aceste alimente puse la lada frigorifică pot reprezenta un factor negativ asupra sănătății.
Un medic specialist a vorbit despre perioada sigură pentru păstrarea alimentelor în congelator.
"Gheața păstrează foarte bine alimentele, însă, chiar dacă sunt foarte bine congelate, acestea nu pot fi ținute mai mult de o perioadă de șase luni. În plus, dacă vorbim despre pește, acesta ar trebui să fie ținut la congelator o perioadă și mai scurtă de timp, precum trei luni.
Este important, de asemenea, să avem grijă cum congelăm alimentele. Dacă le-am cumpărat congelate și le-am adus în siguranță acasă, le putem păstra fără probleme, însă, dacă le congelăm noi, este important să facem în așa fel încât să le punem în frigider cât mai repede, astfel încât să le păstrăm proprietățile nutriționale.", a spus medicul specialist Simona Carniciu, potrivt Antena 3 CNN.
Ce reguli trebuie să respectăm
Mai mult decât atât, există câțiva factori de risc la care ne putem expune în momentul în care consumăm alimentele care au fost congelate mult prea mult timp.
"Alimentele congelate nu sunt contaminate bacteriologic, însă, cu trecerea timpului, își perd din calități. Recongelarea alimentelor este dăunătoare, mai ales dacă ne referim la legume și la pește. Un pește recongelat nu trebuie să mai fie consumat, indiferent dacă a fost sau nu înghețat pe o perioadă mai mică de trei luni.", a mai specificat medicul specialist.
Există, totuși, câteva sfaturi despre felul în care putem să decongelăm corect alimentele. Gospodinele pot păstra în lada frigorifică chiar și mâncarea abia gătită, timp de câteva zile.
"Nu există studii care să demonstreze care este ce mai sănătoasă metodă de decongelare, însă consider că nicio metodă nu este greșită, dacă preparăm cât mai repede produsul pe care l-am dezghețat.
Totuși, este indicat să evităm să punem apă caldă peste produsul înghețat, pentru că ar putea afecta structura fibroasă a alimentelor.De asemenea, mâncarea gătită poate fi congelată, fiind o metodă care contribuie la reducerea risipei alimentare.", a mai precizat medicul specialist.
CITEȘTE ȘI: Temperatura optimă în frigider și congelator. La câte grade se păstrează mâncarea