Temperatura optimă în frigider și congelator. La câte grade se păstrează mâncarea
Publicat pe 06.02.2023 la 10:58 Actualizat pe 06.02.2023 la 10:59
Frigiderele disponibile pe piață devin din ce în ce mai performante de la an la an, dar pentru buna lor funcționare este esențial să știm temperatura optimă pe care trebuie să o setăm. Atât frigiderul cât și congelatorul au o temperatură optimă specifică de care trebuie să ținem cont dacă vrem să păstrăm mâncarea nealterată pentru cât mai mult timp.
- Care e temperatura optimă în frigider și congelator
- Ce alimente nu se păstrează în frigider
Frigiderul și congelatorul sunt aliații noștri în viața de zi cu zi, oferindu-ne posibilitatea de a ne bucura de alimente pentru mai mult timp, fără să ne grăbim să le consumăm de teamă că vor fi alterate. Totuși, pentru a avea încredere că mâncarea nu se alterează la scurt timp în frigider sau în congelator, trebuie să ne asigurăm că avem temperatura optimă în cazul lor.
Care este temperatura optimă în frigider
Astfel, cel mai bine este să avem în vedere instrucțiunile frigiderului nostru, dar temperatura optimă pentru un frigider este de 4 ° C. Poate fi și puțin mai scăzută, dar nu mai mult de 2 grade Celsius.
Totuși, lucrurile se schimbă pe perioada de vară, când temperatura poate să fie puțin mai mare, dar nu mai mult de 7 grade Celsius. Menționăm că cel mai mare număr va fi cea mai rece temperatură din frigider.
Temperatura ambientală optimă a aparatelor trebuie să fie de 20-25 ° C.
Câte grade trebuie să fie în congelator
În cazul congelatorului, temperatura trebuie să fie cu mult mai scăzută, dar nu mai mult de -19 ° C (sau -18 ° C , în funcție de modelul pe care îl aveți). Astfel, puteți fi singuri că alimentele păstrate în congelator nu sunt alterate de îngheț, dar nici de un mediu prea puțin rece.
Ce se întâmplă dacă sunt prea multe grade în frigider
În primul rând, așa cum este de așteptat, o temperatură prea mare în frigider îi anulează scopul principal acestuia, acela de a păstra în mâncare în stare bună pentru mai mult timp. Astfel, alimentele depozitate în frigider la o temperatură mai mare decât cea recomandată se vor altera.
În cazul frigiderelor no frost, dacă se observp că în compartimentul de refrigerare nu mai este temperatura corespunzatoare, trebuie să se realizeze o dezghețare completă timp de minim 24 de ore cu ușile deschise la frigider și la congelator.
Alimente care nu se pastreaza în frigider
Deși suntem tentați să credem că toate fructele și legumele se păstrează mai bine în frigider, în realitate, multe dintre ele nu trebuie să fie ținute într-un mediu atât de rece. Acestea sunt: roșiile, ceapa, usturoiul, fructele cu sâmburi, cartofii, dovlecii, bananele, căpșunele, citricele, avocado, fructele uscate și merele. De asemenea, pepenele roșu nu se pune întreg la frigider, ci se depozitează astfel doar după ce a fost tăiat.
Mierea, dulceața, pâinea, cafeaua boabe, murăturile, ciocolata, ketchup-ul și untul de arahide sunt și ele pe lista alimentelor care nu se păstrează în frigider.