Câte flori se duc la biserică în Vinerea Mare. Principalele tradiții și obiceiuri

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.04.2025 la 18:25
Actualizat pe 10.04.2025 la 18:25
În Vinerea Mare, credincioșii duc flori la biserică în semn de evlavie și durere pentru Patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos. Printre cele mai folosite flori se numără trandafirii, crinii, garoafele și lalelele. Sunt însă și anumite zone unde oamenii duc la biserică ramuri de salcie sau verdeață.
- Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare
- Câte flori se duc la biserică
- Semnificația pe care o are trecerea pe sub masă în Vinerea Mare
Vinerea Mare, numită şi Vinerea Neagră, este cea mai tristă zi din Săptămâna Patimilor Domnului. În această zi se rememorează aducerea la judecată, umilirea, schingiuirea, răstignirea, moartea şi îngroparea lui Iisus.
Câte flori se duc la biserică în Vinerea Mare
Potrivit tradiției, în Vinerea Mare credincioșii merg la Biserică unde se închină, trec pe sub masa ce simbolizează “mormântul Domnului” (Sfântul Epitaf) și lasă flori la crucea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Nu există un număr fix de flori care trebuie aduse la biserică, fiecare persoană aduce după posibilități și dorință. Florile sunt folosite pentru împodobirea Epitafului, pânza care simbolizează trupul lui Hristos, așezată în mijlocul bisericii într-un mormânt simbolic.
Vinerea Mare mai este cunoscută în tradiţia populară şi sub numele de Vinerea Seacă. Sunt persoane care în această zi respectă datina postului negru pentru ca în acea familie să se adune bucuriile.
Seara, oamenii participă la Denia Prohodului şi iau anafură de la biserică pentru toţi membrii familiei.
Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare
În Vinerea Mare nu se mănâncă urzici şi nici preparate cu oţet. Astfel de mâncăruri amintesc de umilinţele îndurate de Iisus.
Femeile nu coc pâine şi cozonaci în această zi; tradiţia spune că cine respectă acest obicei, nu-i arde mâinile Maicii Domnului.
Curățenia generală ar trebui terminată până-n Vinerea Mare. În această zi nu se spală rufe, nu se țese, nu se toarce, și nici nu se aruncă lături în faţa casei.
Se spune că Vinerea Mare este o zi în care ar trebui să te împaci cu persoanele cu care ești certat, și să ierți persoanele ranchinoase.
Citește și: Nume sărbătorite de Florii. Cui să îi urezi La Mulți Ani în această zi de sărbătoare?