Câte milioane a cheltuit fiecare candidat, pentru alegerile prezidențiale. Datele sunt oficiale

Câte milioane a cheltuit fiecare candidat, pentru alegerile prezidențiale. Datele sunt oficiale © Hepta

Joi, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut publice datele privind sumele cheltuite de fiecare candidat al alegerilor prezidențiale din 2019, pentru campania electorală. Un candidat a beneficiat doar de finanțare privată, în timp ce un altul numai de fonduri publice.

Klaus Iohannis, candidatul PNL, a beneficiat numai de finanțare publică, având un total de 18,4 milioane de lei, potrivit News.ro. Contracandidata lui din turul II, Viorica Dăncilă, a avut în ambele tururi de scrutin finanțare privată în valoare de 3,2 milioane de lei. Li se adaugă încă 16,6 milioane de lei, reprezentând finanțare publică.

Ce sume au cheltuit ceilalți candidați

Au existat și candidați care au beneficiat doar de finanțări private. Dintre aceștia, cap de afiș este Viorel Cataramă, care a investit o sumă de 1,3 milioane de lei.

DATE TURUL I

DATE TURUL II

„Valoarea totală a contribuţiior electorale depuse de competitorii electorali pentru finanţarea campaniei electorale la alegerile pentru Preşedintele României din data de 10 noiembrie 2019 este de 70.258.904,02 lei, iar suma totală a contribuţiilor declarate de competitorii electorali la alegerile prezidenţiale din data de 24 noiembrie 2019 este de 1.956.000,00 lei”, a anunțat AEP, joi. „Din valoarea totală a contribuţiilor electorale declarate în primul tur de scrutin, 69.679.729,11 lei reprezintă totalul contribuţiilor electorale ale partidelor politice, alianţelor politice şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, iar 579.174,91 lei reprezintă valoarea totală a contribuţiilor electorale ale candidaţilor independenţi.”

Există și candidați electorali care au dreptul la rambursarea cheltuielilor. Singurii competitori electorali care beneficiază de acest lucru sunt cei care au obținut un minimum de 3% din totalul voturilor valabil exprimate.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro