Ce acte trebuie să ducă tinerii pentru a continua pensia de urmaș. Care este termenul limită
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 07.09.2023 la 11:15
Actualizat pe 07.09.2023 la 11:15
Tinerii care beneficiază de pensia de urmaș vor trebui să depună noi acte până la finalul lunii. Persoanele de peste 16 ani trebuie să ateste că își continuă studiile într-o instituție de învățământ. Cererea se depune până la data de 25 septembrie 2023.
- Ce acte sunt necesare tinerilor care beneficiază de pensie de urmaș
- Care este termenul limită pentru depunerea lor
Casa Națională de Pensii are un nou anunț cu privire la tinerii care beneficiază de pensia de urmaș. Ei trebuie să depună noi acte până la finalul lunii septembrie, astfel riscă să piardă banii oferiți de stat.
Care este termenul limită pentru depunerea actelor
Tinerii care beneficiază de pensie de urmaș trebuie să depună noi acte doveditoare, până la finalul lunii în curs, altfel vor pierde banii de la stat. Adolescenții de peste 16 ani trebuie să arate că își confirmă studiile în cadrul unei instituții de învățământ.
Actele se depun până la data de 25 septembrie 2023. Dacă termenul este încălcat și se depun mai târziu sau chiar în luna octombrie, ei ar putea să rămână fără bani din partea statului.
Ce acte se depun pentru obținerea pensiei de urmaș
Ce acte trebuie să depui pentru obținerea pensiei de urmaș, în urma decesului. Toate actele se depun la Casa Națională de Pensii în vederea primirii sumei de bani, lunar. Copiii vor primi pensie de urmaș până la vârsta de 26 de ani dacă își vor continua studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora.
- cerere pentru înscrierea la pensie de urmaş (anexa nr. 8 la norme)
- actele de stare civilă ale urmaşilor şi reprezentantului legal, după caz, original şi copie
- decizia medicală asupra capacităţii de muncă (original), după caz
- decizia de pensie/talonul de plată a pensiei, pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie)
- adeverinţa de studii (elev sau student), în cazul urmaşilor copii în vârstă de peste 16 ani, în original
- actul doveditor al cauzei decesului, cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie)
- copie FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă
- copie BP2 şi copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională
- declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului
CITEȘTE ȘI: Românii riscă să rămână fără pensie în 2023, dacă nu au suficientă vechime. Ce înseamnă indemnizația socială