Românii riscă să rămână fără pensie în 2023, dacă nu au suficientă vechime. Ce înseamnă indemnizația socială
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 27.08.2023 la 11:37
Actualizat pe 27.08.2023 la 11:37
Pensionarii din România care nu au cotizat minim 15 ani riscă să rămână fără pensie. Guvernul își dorește să introducă o indemnizație socială ce poate fi mai mare decât venitul actual.
- Românii riscă să rămână fără pensie în 2023, dacă nu au suficientă vechime
- Ce înseamnă indemnizația socială
O categorie de pensionari din România riscă să-și piardă pensia și să primească o indemnizație socială. Acest lucru depinde de stagiul de cotizare pe care l-au avut de-a lungul anilor.
Românii riscă să rămână fără pensii
Peste un milion de români riscă să rămână fără pensie, în urma unei legi, care se află la stadiul de proiect. Aici se va oferi o alternativă de indemnizație socială pentru cei care nu au stagiul complet de cotizare, de minim 15 ani.
Cei care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor urma să aibă venituri recalculate și riscă să rămână fără pensie. În locul ei, ar urma să primească o indemnizație socială.
Alegerea cu privire la venituri va fi individuală la fiecare pensionar. Conform datelor, indemnizația socială ar putea fi mai mare decât pensia actuală, mai ales pentru cei care au contribuit la asigurările sociale mai puțin de 15 ani.
După aplicarea legii, pensionarii pot opta pentru alegerea lor în termen de trei luni. Se va depune o cerere prin poștă, fiind nevoie de un formular pretimbrat de la Casa Națională de Pensii Publice.
Aceasta metodă de calcul vine în sprijinul pensionarilor cu venituri mici, având și un stagiu de cotizație de maxim 15 ani. Opțiunea poate fi considerată o alternativă financiară din partea statului. Un milion de bătrâni au pensii minime și abia reușesc să se întrețină, iar indemnizația socială poate fi mai mare decât suma primită în momentul actual.
Până când se poate completa stagiul de cotizare
Vârsta standard de pensionate în România este de 63 de ani la femei, iar pentru bărbați 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de 35 de ani.
Cumpărarea vechimii la pensie încă se mai poate face timp de un an, conform unui proiect de ordonanță. Astfel că se poate completa stagiul de cotizare la pensia de stat până pe 31 decembrie 2024. Dacă nu era o prelungire a mecanismului, stagiul de cotizare se mai putea plăti doar în această lună.
Conform proiectului, persoanele care nu sunt pensionari, pot efectua o plată la contribuțiile sociale pentru o perioadă de cel mult șase ani față de încheierea contractului de asigurare.
CITEȘTE ȘI: Pensiile speciale ale parlamentarilor din România au fost eliminate! Decizia a fost luată după 382 de voturi