Ce aduce nou Deltacron, noua tulpină hibridă de coronavirus
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 17.03.2022 la 11:54
Actualizat pe 17.03.2022 la 11:54
Organizația Mondială a Sănătății a confirmat săptămâna trecută apariția „deltacronului” - o tulpină hibridă care combină atât variantele delta, cât și variantele omicron. Știrile despre variantă a noului coronavirus au apărut pentru prima dată în ianuarie a acestui an. Iată ce aduce nou această tulpină!
- Cât de răspândită este varianta Deltacron
- Ce este, de fapt, noua variantă de SARS-CoV-2
- Ce spun specialiștii
Un cercetător din Cipru a descoperit o tulpină a coronavirusului care combină varianta Delta și Omicron la începutul lunii ianuarie a acestui an. Ulterior, după mai multe studii aprofundate, această variantă a fost numită Deltacron.
Ce aduce nou Deltacron
Leondios Kostrikis, profesorul de științe biologice de la Universitatea din Cipru, a numit tulpina „Deltacron”, din cauza asemănărilor omicronilor din genomurile Deltei. Potrivit studiilor efectuate de el, aceste asemănări ar fi foarte numeroase.
Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, a declarat că au fost raportate cazuri de deltacron în Danemarca, Franța și Țările de Jos.
În timp ce așa-numita variantă „Deltacron” a fost suspectată în mai multe țări, virologii de la Institutul Louis Pasteur din Paris au transmis în urmă cu câteva zile secvența genomică completă la baza de date internațională covid, GISAID, ceea ce înseamnă că Deltacron a fost confirmată oficial ca variantă a noului coronavirus.
Cât de răspândită este varianta Deltacron
Această nouă variantă apare atunci când un pacient este infectat cu cele două variante în același timp, iar combinația are loc atunci când celulele se reproduc.
Numărul cazurilor de Covid raportate, făcând referire la această variantă nouă, a crescut cu 46% într-o săptămână, în timp ce numărul pacienților internați în spital a crescut cu 12%, din nefericire.
„Vaccinarea rămâne prima și cea mai bună metodă de apărare a noastră împotriva bolilor și este vital ca toată lumea să fi primit cele trei doze. Cu toții putem ajuta la reducerea transmiterii purtând masca de protecție în spații aglomerate sau închise, spălându-ne pe mâini în mod regulat și menținând încăperile bine aerisite”, au declarat specialiștii.
Deocamdată, deoarece nu au fost confirmate atât de multe cazuri, este prea devreme să știm cât de transmisibile vor fi infecțiile cu Deltacron sau dacă vor cauza boli severe.