De ce unii români se infectează cu două tulpini de Covid-19 în același timp. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță: ”Nu te protejează foarte mult…”
Publicat pe 11.02.2022 la 13:36 Actualizat pe 11.02.2022 la 13:36
Nu unul, ci foarte mulți români au aflat, după ce au ajuns pe mâinile medicilor, că sunt infectați cu două tulpini ale Coronavirusului în același timp. Iată care este, de fapt, motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță!
- Motivul pentru care poți fi infectat cu 2 tulpini simultan
- Ce a spus Valeriu Gheorghiță
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc recent, Valeriu Georghiță a explicat care este, de fapt, motivul pentru care un român poate să fie purtător de două tulpini Covid-19, ca de exemplu Delta și Omicron, simultan.
De ce unii români se infectează cu două tulpini de Covid-19 în același timp. Explicații lui Valeriu Gheorghiță
Cu toții știm că tulpina Omicron este cea mai contagioasă de până acum, având o rată de infectare mult mai mare decât a Deltei, care a făcut ravagii pe întreg globul pământesc mai multe luni la rând. Ei bine, deși foarte puțină lume știa, un om poate fi infectat simultan cu ambele variante.
Recent, Valeriu Gheorghiță a declarat că trecerea prin boală, de exemplu cu varianta Delta, nu te protejează de infecția cu Omicron, iar de asemenea, nici de faptul să fii contaminat cu ambele în același timp din cauza imunității care nu poate face față.
”Este foarte simplu. Aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și o persoană - vedem foarte clar din datele științifice - că imunitatea nu este încrucișată în totalitate. Adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron, și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum numim noi.
Ele sunt virusuri care, practic, competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană. Deci ne putem infecta. Și asta creează cel puțin pe gazdele imunodeprimate, adică la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze, dacă vreți, recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care pot să aibă caracteristici diferite - în sensul în care Omicron știm că are în momentul de față o virulență intrinsec mai redusă, poate să se modifice”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Cum se tratează o persoană care este infectată cu două tulpini
De asemenea, întrebat despre cum poate fi tratat un astfel de pacient infectat simultan cu două tulpini de Covid-19, Valeriu Gherghiță a declarat că medicamentația nu este cu mult diferită față de infecția cu o singură varianță.
Singura diferență privind modul de tratare în aceste cazuri speciale, fiind faptul că medicii sunt foarte atenție și monitorizează starea de sănătate a pacienților mult mai des, asta fiindcă ar putea apărea în orice moment complicații ce pot fi fatale.
"Obiectivul nostru este să ne uităm la rezultatul final. Adică pacientul infectat să aibă rezultat la medicație, la vaccinare, și mai puțin putem în momentul de față putem avea măsuri eficiente care să blocheze transmiterea. Și este important să reducem cât se poate de mult mortalitatea. Dar există acest risc. Atât timp cât avem această circulație intensă a virusului la nivel populațional, există acest risc de evoluție virală și de selectare de noi mutații. În momentul de față, ce crește probabilitatea de co-infecție, este faptul că sunt virusuri care circulă foarte mult, sunt foarte răspândite în populație.", a mai xplicat Valeriu Gheorghiță în cadrul conferinței de presă privind evoluția pandemiei de coronavirus.