Ce analize să faci pentru ficat și cum se interpretează
Publicat pe 14.10.2020 la 14:14 Actualizat pe 14.10.2020 la 14:14
Dacă aveți probleme cu ficatl și vă întrebați mereu ce analize ar trebui să faceți, dar și ce spun acestea, mai jos v-am pregătit cu tot ceea ce trebuie să știți pentru o interpretare corectă, dar și o investigație medicală ca la carte.
- Ficatul, unul dintre cele mai importante organe din corpul uman.
- Care sunt analizele ce trebuie făcute pentru un corp sănătos.
Ficatul sau ”motorul” organismului uman, așa cum mai este el numit, îndeplinește aproximativ 500 de functii vitale. Pentru a-și face treaba așa cum trebuie, acest organ are nevoie de atenție alimentară, lipsire de stres, odihnă, dar și analize de specialitate periodice.
Care sunt analizele de ficat
Dacă vrei să își verifici sănătatea ficatului, iată mai jos setul de analize pe care trebuie să le faci.
Gama glutamil transferaza (GGT), TGO (GOT/ASAT/AST), TGP (GPT/ALAT/ALT), Albumina serică, Timp Quick, activitate de protrombina, INR, Fibrinogen, Bilirubina directă, Bilirubina totală, Antigen HBs (screening), Electroforeza proteinelor serice, Hemoleucograma completă, Anticorpi anti-HCV, Profil lipidic, Fosfataza alcalină.
Cum se interpretează analizele de ficat
La acest capitol trebuie să știți din start că nu există o raportare unică pentru analizele la ficat, căci fiecare laborator are propriile intervale pentru valori. Astfel, trebuie să luați în calcul limita indicilor laboratorului unde v-ați făcut analizele, apoi să comparați cu rezultatul dumneavoastră. Dacă rezultatul este o dată și jumătate peste limită sau mai mare, atunci, trebuie să apelați la investigați mai amănunțite, pentru a descoperi cu ce probleme de sănătate vă luptați.
Ce înseamnă TGP sau ALT
TGP sau alaninaminotransferaza este o enzimă prezentă la nivelul ficatului. Aceasta ajută la transformarea proteinelor în energie. Limitele normale fiind următoarele: 10–40 U/L (bărbați) și 4–19 U/L (femei)
Ce înseamnă TGO sau AST
TGO sau aspartataminotransferaza este o enzimă prezentă în ficat și în mușchi. Rezultatele pentru un ficat sănătos fiind acestea: 10–34 U/L
Ce înseamnă albumina
Dacă vă întrebați ce este albumina, ei bine, aceasta este o proteină produsă de ficat; care transportă hormonii și vitaminele în organism. Rezultate normaleale analizelor ar trebuie să arate aceste între aceste intervale: 3.4–5.4 g/dL
Ce este fosfataza alcalină
ALP sau fosfataza alcalină este o enzimă prezentă în ficat, oase, rinichi și sistemul digestiv. Pentru analize cât mai bune, rezultatele normale ar trebuie să arate așa: 44–147 U/L
Cât de des se fac analizele pentru ficat
Analizele de ficat se fac pot face anual, atunci când ar trebui, în mod normal, să facem toate analizele uzuale, care să ateste că nu avem vreo afecțiune despre care nu știm. Însă, putem apela la ajutorl medicilor ori de câte ori simțim o durere în zona ficatului, grețuri, dureri de cap sau balonare.
Ce boli poți să descoperi dacă faci analize de ficat
Ficatul poate fi infectat de anumiți viruși, de contact sexual, apă sau alimente contaminate, iar cele mai des întâlnite boli sunt hepatita A, B și C. Dar de la ficat putem suferi și de diabet, ciroză, steatoză hepatică, hepatomegalie, amiloidoza, boala Wilsom, hematocromzatoza, boala Gaucher, chisturi hepatice, tumori hepatice necanceroase, inclusiv hemangiom și adenom, obstrucția vezicii biliare sau a căilor biliare, hepatită toxică.
Citește și: 20 plante medicinale benefice pentru ficat