Ce ar însemna pentru România un test nuclear în Marea Neagră
Publicat pe 04.10.2022 la 11:48 Actualizat pe 04.10.2022 la 11:54
După ce nava rusească „Belgorod”, cel mai mare submarin nuclear din lume, ar fi părăsit baza sa din Marea Albă, de jurnaliștii de la cotidianul britanic „The Times” au scris că Putin ar vrea să facă un test nuclear în Marea Neagră. Iată ce ar însemna o astfel de acțiune pentru România!
- Ce ar însemna pentru România un test nuclear în Marea Neagră
- De ce se crede că Putin s-ar pregăti pentru un astfel de test
Posibilitatea realizării unui test nuclear în Marea Neagră, de câtre Rusia, pune în alertă o lume întreagă. Chiar dacă nu există dovezi clare că acest test va avea loc, specialiștii în domeniu explică ce presupune o astfel de acțiune și ce ar însemna, inclusiv pentru România.
Ce ar însemna pentru România un test nuclear în Marea Neagră
Cotidianul britanic „The Times” a transmis că nava rusească „Belgorod”, cel mai mare submarin nuclear din lume, ar fi părăsit baza sa din Marea Albă și ar urma să ajungă în Marea Neagră. Totodată, un analist militar pe care îl citează publicația consideră că în cazul în care Putin vrea să facă o demonstrație, o va face mai degrabă în Marea Neagră decât pe uscat.
Totuși, generalul în retragere Virgil Bălăceanu a explicat la Digi24 de ce scenariul unui test nuclear cu rachete Poseidon nu ar putea să aibă loc în Marea Neagră, având în vedere că este închisă din punct de vedere militar.
Totodată, generalul a subliniat că aceste teste nu se fac cu încărcătură nucleară, ci cu încărcătură convențională, caz în care oricum acțiunea se notifică înainte. În caz contrat, ar risca să fie considerată o tragere propriu-zisă, la care s-ar răspunde pe măsură.
El a precizat că este vorba despre o arma nucleară strategică, ceea ce înseamnă că lucrurile sunt sub control de o parte și de alta și „nimeni nu riscă un asemenea test fără să fie notificat”.
„Nu numai Putin știe, știu și generalii. Știu cei care conduc și operează forțele de rachete strategice ale Federației Ruse. Ele dețin arma nucleară. Deci, lucrurile nu se întâmplă peste noapte, nu se întâmplă prin surprindere, pentru că sunt niște indici. Apoi, sunt, repet, niște reguli care se respectă de ambele părți. Nimeni nu se joacă în mod real, nici în discursurile lui Putin n-am auzit de arma nucleară strategică. Sigur că da, într-o anumită retorică poate să apară, dar dincolo de retorică, în mod real, toate aceste lucruri sunt notificate și în felul acesta sunt controlate, tocmai pornind de la ceea ce trebuie să înțelegem cu toții: întrebuințarea armei nucleare strategice aduce un răspuns imediat. Diferența este de minute și înseamnă autodistrugerea. Apocalipsa, așa cum comentează agențiile de știri. Nimeni nu va merge spre autodistrugere”, a adăugat el.
Citește și: Ce caută rușii pe internet după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială