Ce categorie de români ar putea primi bani lunar pentru a deconta anumite facturi. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat
Publicat pe 17.10.2023 la 11:57 Actualizat pe 17.10.2023 la 12:01
Vești bune pentru români! O anumită categorie de persoane ar putea primi banii lunar pentru a-și deconta unele facturi. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat. Iată care sunt românii care ar putea beneficia de o compensație financiară!
- Românii care ar putea primi bani pentru decontarea facturilor
- Iată ce se arată în proiectul de lege!
Mai multe persoane s-ar putea să se bucure de o nouă decontare la anumite facturi. Senatul a adoptat o propunerea legislativă de modificare, iar doar o anumită categorie va putea beneficia de această compensaţie financiară.
Românii care ar putea primi bani pentru decontarea facturilor
Românii care ar putea beneficia de bani lunar sunt cei care produc energie electrică de până la 200 kW. Proiectul de lege constă în faptul că persoanelor ar trebui să li se ofere posibilități de obținere a unei compensații financiare lunare. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, iar mai apoi se va lua decizia finală.
Persoanele care au centrală în apartament ar putea fi taxați suplimentar
Românii care au centrale în apartament ar putea să plătească mai mult la facturi. Dumitru Chiseliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a făcut un anunț cu privire la toți românii care dețin o centrală în locuință.
”La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare.
În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene, se numește Fit for 55, care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității.
Deci până în momentul de față aceste două sectoare nu sunt taxate, ceea ce creează cumva o disproporție în realitate, pentru că în momentul în care vrei să faci o comparație o să vezi că ai costuri mai mici cu un produs față de celălalt produs, dar de fapt, nu costurile sunt mai mici, ci faptul că unul este taxat, unul nu este taxat.
Ori abordarea trebuie să fie una unitară dacă vrei să faci o abordare pe linia asta și ca atare, probabil că la un moment dat vor exista aceste taxări ale emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Dumitru Chiseliță, conform sursei citate.