Ce conțin cozonacii vânduți în cunoscutele supermarketuri din țară. Cauza pentru care sunt vânduți la prețuri mici
Publicat pe 09.04.2023 la 11:43 Actualizat pe 09.04.2023 la 11:43
Cozonacul rămâne preparatul de nelipsit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor. Chiar dacă gospodinele preferă să îi prepare acasă, adăugând în compoziția lor ingredientele preferate, mulți români preferă să economisească timp în bucătărie și să îi achiziționeze din cunsocutele supermarketuri. Specialiștii vin, însă, cu o nouă atenționare în ceea ce privește aceste alimente. Ce conțin cozonacii vânduți în cunoscutele supermarketuri din țară, de fapt.
- Ce conțin cozonacii vânduți în cunoscutele supermarketuri din țară
- Cauza pentru care sunt vânduți la prețuri mici
Cozonacul se poate intitula drept o prăjitură tradițională românească și bulgărească. Ea este gătită, în mod tradițional, de Paște sau de Crăciun. Însă, o prăjitură asemănătoare cozonacului este Panettone. Acesta este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia.
Ce conțin cozonacii vânduți în cunoscutele supermarketuri din țară
Deja știm că sunt nelipsiți de pe mesele românilor cu ocazia sărbătorilor pascale. Însă, puțini știu că acest preparat poate deveni un inamic pentru sănătate. Tot mai multe persoane înlocuiesc cozonacul făcut în casă cu cel cumpărat din comerț, astfel pentru a economisi timp în bucătărie. Totuși, specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează cu privire la produsele pline de chimicale din supermarketuri.
În urmă unui studiu realizat, în luna aprilie a anului trecut, de către Asociația pentru Protecția Consumatorilordin România (APC), s-a constatat că cele 43 de sortimente de cozonac achiziționate din marile lanțuri de magazine nu respectă rețeta tradițională, și anume făînă tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri.
Pe lângă această cozonacii din comerț conțîn, în afar de făînă, zahăr, drojdie și sare iodată, ingrediente precum: spărtură de soia, șprot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, conservanți, coloiranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate și stabilizatori.
Cauza pentru care sunt vânduți la prețuri mici
În ceea ce privește conținutul de cacao al cozonacilor cumpărați din magazine, valoarea etse cuprinsă între 0,5% și 2%. Așadar, au fost găsiți 30 de aditivi alimentari, și anume arome sintetice, mono și digliceride ale acizilor grași, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acid citric, stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono si digliceridele acizilor grași, acid sorbic, carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu, L-cisteina, caramel simplu, carmin, propilenglicol, alginat de sodiu, datem, briliant blue, caramel amoniacal, portocaliu annato, aceslufam K, ciclamat de sodiu, zaharină, antocianine, dioxid de titan, guma guar, benzoat de sodiu, carbonat de amoniu, citrate de sodiu.
- 7 din 10 cozonaci conțin conservanți;
- 8 din 10 cozonaci conțin arome sintetice;
- unul din doi cozonaci conține acid citric, se arată în analiza efectuată de APC.
CITEȘTE ȘI: Câte zile poți păstra cozonacul în frigider. Perioada optimă în care poți consuma preparatul de Paște