Ce este hiponatremia și ce se întâmplă când bei prea multă apă. Când apare, simptome, dar și cum o previi
Publicat pe 25.07.2022 la 14:00 Actualizat pe 25.07.2022 la 23:32
Hiponatremia sau suprahidratarea este riscul de sănătate mai puțin cunoscut de persoane, care poate apărea pe timp de caniculă. Multe persoane se confruntă cu acest risc, mai ales persoanele care locuiesc în țări precum Franța, Grecia sau Turcia. Ministerul Sănătății din Franța a avertizat recent pe Twitter acest consum excesiv de apă poate fi o sursă de hiponatremie.
- Totul despre hiponatremie
- Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă
- Când apare, simptome, dar și cum o previi
Ce este hiponatremia și ce se întâmplă când bei prea multă apă
Ministerul Sănătății din Franța a avertizat recent pe Twitter acest consum excesiv de apă poate fi o sursă de hiponatremie. Așadar, hiponatremia sau suprahidratarea este o tulburare care apare în urma unui consum prea mare de apă. Acest lucru este o anomalie biologică ce se definește printr-o scădere a concentrației de sodiu, adică sare, din sânge. Este vorba de hiponatremie atunci când natremia, adică nivelul de sodiu în sânge, are valoarea mai mică de 135 mmol/l.
Când apare, simptome, dar și cum o previi
Când apare riscul de hiponatremie
Principala cauză a hiponatremiei este consumul a prea multă apă. Potrivit dr. Gérald Kierzek, medic de urgență, hipernatremia se explică printr-o pierdere excesivă de sare în comparație cu eliminarea apei din organismul uman.
De asemenea, hiponatremia poate fi legată de o utilizare a unor medicamente diuretice, de exemplu în cazul unor pacienți care sunt hiperactivi, persoane care suferă de insuficiență renală cronică sau cardiacă, diabet, persoane în vârstă sau cancer. Organismul lor nu mai poate să compenseze un aport prea mare de apă. Cele mai expuse acestui risc sunt persoanele vârstnice care au diverse boli asociate și care au de luat multe medicamente.
Ce simptome apar
Simptomele care apar în cazul hiponatremiei sunt oboseala anormală, vârsături, greață, apariția unor umflături. Cele mai grave simptome pot fi confuzia mentală, tulburările de conștiență, convulsii sau comă.
Așadar, suprahidratarea poate să ducă la complicații grave, deoarece sângele „diluat” din cauza unui consum excesiv de apă își pierde concentrația de sare din sânge, ceea ce perturbă procesul de hidratare a celulelor din organism. Celulele din corp care sunt îmbibate cu apă determină umflarea organelor, iar asta duce la letargie, semne de disfuncție cerebrală, dar și dureri excesive de cap.
Cum o previi
Hiponatremia se poate preveni foarte ușor, dacă sunteți atenți la câteva detalii. În primul rând, este important să nu se depășească un aport de 1,5 litri de apă pe zi, în special dacă obișnuiți să consumați și alte alimente bogate în apă. Persoanele predispuse, și nu numai, trebuie să-și mențină o dietă cât mai echilibrată și suficientă și, dacă este cazul, să se consulte cu un medic curant și să-și adapteze tratamentul medical pe care îl urmează.
În cazul în care a fost pus un diagnostic de suprahidratare, primul lucru care este important și trebuie făcut neapărat este ca pacientul să aibă extrem de multă grijă să nu bea mai mult de 500 mililitri de apă pe zi. Revenirea la nivelul normal al sodiului în sânge poate fi extrem de rapidă, în aproximativ trei zile. De asemenea, medicii recomandă să nu se consume mai mult de 2,5 litri de apă pe zi.
Citește și: Locul uimitor de pe Planetă numit ”Calea lui Moise”. Aici marea se desparte în două / FOTO