Ce este interzis să faci astăzi, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri pentru această zi importantă
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 29.08.2022 la 08:24
Actualizat pe 29.08.2022 la 08:24
Astăzi, e mare sărbătoare, cu cruce roșie! Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan , cel care i-a botezat pe cei păcătoși în râul Iordan și care i-a pregătit calea lui Iisus pe pământ. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare cu o semnificație eshatologică, precum sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului și Adormirea Maicii Domnului. Ce este interzis să faci în acestă zi. Tradiții și obiceiuri.
- Sărbătoare mare astăzi
- Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
- Ce este interzis să faci
- Tradiții și superstiții pentru această zi importantă
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută și sub numele de Decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul sau Decapitarea Înaintemergătorului, este un eveniment biblic și o zi sfântă respectată de mai multe biserici creștine care urmează tradițiile liturgice.
Ce este interzis să faci astăzi, de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Această sărbătoare, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima din anul bisericesc, pentru că, pe 1 septembrie, începe un nou an. Potrivit calendarului ortodox, astăzi este o zi de post.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Nașterea să a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii drept Mesia și Fiul lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în Bibilie ca „naintemergătorul Domnului”, misiunea acestuia fiind de a pregăti calea și oamenii pentru venirea lui Isus Hristos și de a-i boteza pe cei care se pocăiau în râul Iordan.
Conform credinţelor populare, astăzi nu se bea vin roşu şi nu se mănâncă varză. Nu se bea vin roșu pentru că reprezintă sângele lui Ioan Botezătorul și nu se consumă varză, dat fiind faptul că pe varză ar fi fost tăiat capul Sfântului. De asemenea, nu ar trebui să mâncăm nici alimente mâncăruri de aceeași culoare, respectiv: pepene roşu, ardei roşii, sos de tomate sau carne roşie, fiind zi de post, și nici fructe rotunde: nuci sau mere.
Obiceiuri de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Astăzi, este sărbătoare cu cruce roșie, așadar nu se lucrează, iar credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru rugăciune și duc spre sfințire pere, castraveți și struguri. Apoi, acestea se împart nevoiașilor, în amintirea morților. Pentru bunăstarea familiei, se dau pachete cu struguri și pâine caldă.
Rugăciunea făcătoare de minuni de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Această rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul trebuie rostită 9 zile la rând pentru îndeplinirea tuturor dorințelor.
"O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.
Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.
Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.
Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.
Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.
Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!"
Citește și Rețetă de chiftele cu linte și verdețuri. Un preparat delicios pentru zilele de post