Ce este Lăsatul Secului și cum se sărbătorește înainte de postul Crăciunului
Publicat pe 12.11.2020 la 00:44 Actualizat pe 12.11.2020 la 00:49
An de an, în cea de-a doua săptămână a lunii noiembrie, pe 14 noiembrie, are loc Lăsatul Secului! Ce este Lăsatul Secului și cum se sărbătorește înainte de postul Crăciunului? Ce se face de Lăsatul Secului? Când se merge la nași de Lăsatul? Află toate răspunsurile din articolul de mai jos!
- Ce este Lăsatul Secului și cum se sărbătorește înainte de postul Crăciunului?
- Ce se face de Lăsatul Secului?
- Când se merge la nași de Lăsatul?
Încă puțin și vine Crăciunul, însă, nu înainte de perioada de post de dinaintea sărbătorilor de iarnă, mai exact, Lăsatul Secului. An de an, în cea de-a doua săptămână a lunii noiembrie, pe data de 14 noiembrie, are loc Lăsatul Secului, fiind ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înainte de Postul Crăciunului!
Ce este Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului
Astfel că, între 15 noiembrie - 24 decembrie, credincioșii trebuie să se abțină de la carne, brânză și ouă! Miercurea şi vinerea consumă mâncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marți și joi credincioșii pot consumă pește, vin sau untdelemn, după cum e scris în calendarul ortodox! În Bucovina se spunea că, ”cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul”, respectiv că ”e rău de bătut piatra peste holde”.
Ce se face de Lăsatul Secului
În ziua de Lăsata Secului, țăranii din zona Bărăganului mănâncă sarmale şi carne friptă, beau ţuică şi vin nou. La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales cu struguri sau cu stafide, simbolizând sporul şi vigoarea spirituală. Conform tradiției, femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes deoarece. În caz contrar, vor fi lovite de rele şi de boli. Pentru a fi feriţi de necazuri, gospodinele trebuie să aşeze oalele cu gura-n jos.
Ce se mănâncă de Lăsatul Secului
Pe lângă sarmale și friptură, gospodinele fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii. În tradiţia populară românească, această zi era respectată ca o sărbătoare: "Lăsatul secului de Crăciun ocaziona petreceri familiale, cu mâncare şi băutură din belşug, era prefaţat de Ajun şi postfaţat de Spolocanie, sinonim cu Filipii de toamnă".
În ziua de Ajun se mănâncă seara doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului.
Când se merge la nași de Lăsatul
În trecut se spunea că cei care dau lucruri cu împrumut vor avea parte de ghinion, iar lupii se vor înmulți și vor ataca satele! De asemenea, tot de Lăsatul Secului, finii merg la nași și întind ditamai masa, însă, nu cu mâna goală, ci un ”plocon”!
Cadouri pentru nași de Lăsata Secului
Finii trebuie să vină la naşi fără a fi chemaţi, cu ”plocon”: o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin! În plus, trebuie să-și ceară iertare pentru toate greşelile pe care le-au săvârșit de peste an, iar naşul, după ce îi iartă, întinde masa!
Citește și: Postul Crăciunului 2019. Ce obiceiuri trebuie să respecti cu sfințenie, la Lăsatul Secului