Ce este norovirusul, vinovat pentru epidemia de la Râșnov. Care sunt simptomele infecției și cum se transmite
Publicat pe 27.07.2021 la 14:02 Actualizat pe 27.07.2021 la 14:02
O nouă epidemie face ravagii în România. Focarul de norovirus a fost depistat la Râșnov, acolo unde sute de persoane au ajuns la spital prezentând simptome specifice acestei infecții. Iată care sunt acestea și cum se transmite virusul.
- Norovirusul a făcut probleme în rândul românilor din Râșnov.
- Te poți contamina de la apa potabilă ori prin alimente.
A fost declarată epidemie de norovirus în Râșnov după ce peste 140 de persoane au ajuns la spital, acuzând febră, diaree, grețuri, vărsături și dureri abdominale frisoare.
Vă întrebați ce este acest nou tip de virus? Ei bine, epidemia din Brașov nu are legătură cu virusul din China și nici cu gripa sezonieră, norovirusul fiind cunoscut, după cum spun chiar medicii, și sub numele de „gripa stomacului”.
Totul despre norovirus: simptome și mod de transmitere
Norovirusul este o infecție extrem de contagioasă, putând să se transmită în comunitate într-un ritm alert, crescând astfel numărul persoanelor infectate, căci numai o expunere la 18 particule de virus poate duce la infectare, comparativ cu situația gripei sezoniere, căreia îi trebuie 1.000 de particule pentru a îmbolnăvi pe cineva.
De asemenea, trebuie știut faptul că infecția cu norovirus are următoarele simptome: diaree severă și vărsături, ulterior putând să apară, în funcție de organismul fiecărei persoane, febra, grețurile, durerile abdominale, frisoanele și chiar scăderea în greutate.
Contractarea acestei boli se poate face prin contact direct cu o persoană deja infectată, care poate transmite boală în primele 24 sau chiar 48 de ore, perioada de incubație a virusului. Norovirusul se poate transmite și prin apa potabilă infectată, prin materiile fecale ale unui om sau animal sau chiar prin atingerea unui obiect infectat deja de o altă persoană.
Pentru e evita infecția cu norovirusul, specialiștii recomandă spălarea cât mai des a mâinilor cu apă și săpun, evitarea consumului de alimente și apă contaminate, spălarea fructelor și legumelor, dezinfectarea cu clor a zonelor știute ca fiind contaminate.
Și nu în ultimul rând, de precizat este faptul că acest virus nu poate fi tratat prin vacciare, căci nu există un ser împotriva lui, suferind des mutații, lucru care poate face ca o persoană să se infecteze de mai multe ori.
De cele mai multe ori, pacienții ori ajung la spital, fiind puși sub tratament medicamentos ori infecția dispare poate dispărea spontan după câteva zile.
Citește și: Incendiu devastator la Cetatea Râșnov! Turiștii veniți în vizită au fost imediat evacuați! / FOTO