Ce este oxidul de etilenă și ce efecte are. Substanța a fost descoperită în mai multe sortimente de înghețată
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 19.07.2021 la 13:24
Actualizat pe 19.07.2021 la 13:24
Zilele acestea, s-a dat alarmă generală alimentară la nivelul Europei. Se pare că în mai multe țări au fost vândute numeroase sortimente de înghețată care conțineau, de fapt, oxid de etilenă. Sortimentele din loturile afectate au fost restrase imediat de pe piață. Iată ce este, de fapt, oxidul de etilenă și ce efecte are asupra organismului!
- Mai multe loturi de înghețată conțineau cu oxid de etilenă
- Produsele au fost retrase de pe piață
- Decizia Comisiei Europene
Recent s-a descoperit că în mai multe sortimente de înghețată extrem de populare inclusiv la noi în țară, unul dintre ingrediente era oxidul de etilenă, prezent într-un aditiv folosit la înghețată. Din nefericire, oxidul de etilenă constituie un real pericol, dar producătorii au restras imediat produsele din magazine.
Ce este oxidul de etilenă și ce efecte are
Oxidul de etilenă, găsit într-un aditiv folosit la înghețată este folosit ca virucid și bactericid, ceea ce înseamnă că este extrem de dăunător pentru oameni. Oxidul de etilenă poate prezenta un risc potenţial pentru sănătatea omului, în cazul în care este consumat frecvent.
Consumul comulativ de oxid de etilenă poate duce la tulburări cardiace, pulmonare, cancerigen s-a demonstrat, de aceea e interzis, conform specialiștilor. Autoritatatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat zilele trecute că aceste produse nu se mai găsesc acum în magazine.
Așadar, peste 100.000 de bucăți de înghețată au fost retrase deja de pe piața din România, dar și din restul țărilor din Europa, în condițiile în care conțineau un aditiv contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen.
Produsele contaminate au fost retrase de pe piață
Oficialii companiilor au declarat că înghețata s-a scos de pe piață din cauza "prezenței oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizori, la niveluri mai mari decât cele permise de legislația UE".
Loturile de înghețată care au fost rechemate expirau în lunile decembrie 2022, ianuarie, februarie sau martie 2023. Companiile au afirmat că oamenii care au achiziționat aceste sortimente de înghețată pot primi banii înapoi dacă solicită rambursarea costului produsului, însoțit cu o fotografie a ambalajului.
Mai mult decât atât, Comisia Europeană a decis ca toate produsele care au fost tratate cu oxid de etilenă vor trebui retrase, fără excepție, de pe piaţa europeană, chiar dacă pesticidul nu este detectat.