Ce este paralizia facială și cât de des apare acest efect secundar după vaccinul anti-Covid-19
Publicat pe 05.02.2021 la 13:43 Actualizat pe 05.02.2021 la 13:44
Paralizia facială temporară este unul dintre efectele adverse ale vaccinului împotriva COVID-19, dar acesta apare extrem de rar. Până acum au fost raportate doar 4 cazuri de paralizie facială temporară după vaccinare, la nivel global. O doctoriță de 32 de ani din România este unul dintre ele.
- Ce este paralizia facială
- Cât de des apare acest efect secundar după vaccinul anti-Covid-19
Unul dintre efectele secundare foarte rare ale vaccinului anti-COVID-19 este paralizia facială. O astfel de reacție adversă apare la unul din 10.000 de pacienți, după cum este menționat chiar pe prospectul vaccinului de la Pfizer. Potrivit doctorului Virgil Musta, acest acest lucru este valabil la mai multe vaccinuri.
În termeni medicali, paralizia facială este afectarea nervului facial la origine sau pe traiectul său. De cele mai multe ori, ea se manifestă prin scăderea tonusului muscular în jumătatea inferioară a feței de partea afectată.
Paralizia facială temporară este definită de medicul Musta ca fiind ”o amorțeală a unei părți a feței”, după care este necesar consultul neurologic. Doctorul este unul dintre cei mai implicați în lupta împotriva COVID-19.
Paralizia facială, un efect secundar extrem de rar al vaccinului anti-COVID-19
Totodată, medicul subliniază că acest efect apare extrem de rar, iar singurii care riscă o astfel de reacție sunt cei care sunt predispuși, persoanele care au făcut recent o pareză.
După o astfel de paralizie, nu este necesară spitalizarea. Totuși, recuperarea totală durează între 4 şi 6 săptămâni. În toată lumea, au fost raportate 4 cazuri de paralizie facială temporară a celor care s-au vaccinat împotriva COVID-19.