Ce este starea de alertă și se poate instaura în România?

Ce este starea de alertă și se poate instaura în România? © Hepta

Zilele acestea, s-a tot discutat despre măsuri extraordinare, luate pentru prevenirea unei epidemii serioase de coronavirus. Unii specialiști recomandă chiar instaurarea stării de alertă, însă mulți oameni nu știu ce reprezintă o astfel de decizie și care sunt diferențele cu starea de urgență.

Ce este situația de urgență

Situația de urgență este definită, în OUG 21/2004, ca fiind „un eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante”. Pentru reintrarea în normalitate, este necesară adoptarea de măsuri și de resurse.

Ce este starea de alertă

Potrivit legii, starea de alertă este definită ca fiind „punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei”, așa cum se arată în OUG 21/2004.

Drept urmare, pe durata situațiilor de urgență sau a stărilor cu un potențial de generare a situațiilor de urgență, poate fi declanșată starea de alertă.

Pe perioada stării de alertă, ca măsură de protecție, pot fi scoase din zonele afectate sau cu potențial de a fi afectat, în mod organizat, instituții publice, agenți economici sau grupuri de populație și transportarea în zone care asigură protecție.

Ce este starea de urgență

Conform OUG nr. 1/1999, starea de urgență este definită ca fiind „ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situaţii:

a) existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale;

b) iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre”.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro