Ce este starea de urgență în România. Ultima oară a fost instituită după Mineriadă

Ce este starea de urgență în România. Ultima oară a fost instituită după Mineriadă © Arhivă

Sâmbătă, Klaus Iohannis a anunțat că, începând de luni, va fi decretată stare de urgență în România. În acest timp, mulți oameni se întreabă ce înseamnă, mai exact, o astfel de măsură și cum ne va afecta pe fiecare în parte.

Prin lege, starea de urgență este o stare intermediară, între cea de alertă și cea de asediu. Starea de urgență este o măsură exepțională, instituită în cazul unor pericole grave care amenință apărarea și siguranța națională sau în cazul prevenirii, limitării sau înlăturării unor dezastre de diverse tipuri.

Ce înseamnă starea de urgență în România

În primul rând, starea de urgență poate ține maximum 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii pentru încă 30 de zile. Însă, măsurile exacte care vor fi aplicate variază de la caz la caz, acestea urmând să fie menționate concret în decretul emis de președintele României și contrasemnat de prim-ministru.

Starea de urgență poate viza țara întreagă sau anumite zone.

Există anumite drepturi care nu pot fi, sub nicio formă, îngrădite. Însă, drepturile care ar putea fi limitate sunt dreptul la mobilitate și la libera circulație. Drept urmare, dacă este decis că este o măsură necesară, oamenilor li se poate cere să stea în case, localurile pot fi închise, se pot interzice adunări și se pot face evacuări.

Cel mai important este, însă, că starea de urgență permite accesul la noi resurse alocate gestionării situății de criză, în special cele de natură financiară. Concret, în contextul pandemiei de coronavirus, se poate aloca luarea mai rapidă și eficientă de măsuri, în vederea sprijinirii sistemului medical.

Ultima oară când în România a fost instaurată starea de urgență a fost în 1999, după Mineriadă.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro