Ce i-a făcut unei colege șeful Academiei de Poliție care a amenințat cu moartea o jurnalistă! / Scandal penal, la vârful MAI
De Narcis Voica.
Publicat pe 26.05.2021 la 23:33
Actualizat pe 26.05.2021 la 23:33
Petrică Mihail Marcoci, unul dintre infractorii de la cârma Academiei de Poliție condamnați în dosarul amenințărilor cu moartea transmise jurnalistei Emilia Șercan, i-a pus gând rău unei neveste de chestor.
- Unul dintre polițiștii condamnați cu suspendare dupăce au anunțat că vor ucide o jurnalistă i-a făcut plângere penală unei colege
- Colega, nevastă de chestor, a fost declarată nevinovată
- Șantajistul cu epoleți a chemat-o în fața instanței
Petrică Mihail Marcoci - condamnat cu suspendare, deși pentru fapte similare alții înfundă pușcăria - i-a făcut plângere penală unei colege, comisarul șef de poliție Emilia Mihaela Melnic, soția chestorului Valentin Melnic, acuzând-o de fapte grave. Întrucât procurorii au clasat dosarul penal, Marcoci a contestat ordonanța, la Judecătoria Sectorului 1. „Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petentul Marcoci Petrică Mihail, împotriva ordonanței de clasare din data de 26.05.2020 a Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 București, menținută prin ordonanța nr. 283/II-2/2020 a Prim - Procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 București, din data de 10.08.2020 în dosarul cu nr. 1113/P/2020. În temeiul art. 275 alin. 2 din C. procedură penală obligă petentul la plata sumei de 250 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, au decis judecătorii.
Marcoci a fost condamnat, cu suspendare, zilele trecute, în dosarul de șantaj în care victimă a fost jurnalista Emilia Șercan, care făcea dezvăluiri despre ilegalitățile de la Academia de Poliție. „Condamnă pe inculpatul IACOB ADRIAN la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de șantaj. Dispune suspendarea executării pedepsei principale sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani. (...) Condamnă pe inculpatul MARCOCI PETRICĂ-MIHAIL (foto jos) la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de Dispune suspendarea executării pedepsei principale sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani. (...) Pe parcursul termenului de supraveghere stabilit pentru inculpat, acesta va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 120 de zile în cadrul uneia dintre următoarele instituții: Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare, ce va fi desemnată de către Serviciul de Probaţiune București”, au decis judecătorii, care le-au interzis celor doi infractori cu epoleți să mai dețină funcții publice.
Conform legii, infractorii de la Academia de Poliție puteau primi până la șapte ani de pușcărie, însă... Ghinion! Mai mult, ei puteau fi acuzați și de grup infracțional organizat, fiindcă legea zice: „Prin grup infracțional organizat se înțelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp și pentru a acționa în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni”. Dar, n-a fost să fie! S-a făcut disjungerea în cazul unuia dintre autori, ca să rămână doi într-un dosar și unul într-un dosar. Așa că cel care a trimis mesajele, Bărbulescu, a primit un an cu amânarea pedepsei, iar șefii care l-au dirijat ca pe o marionetă au primit, azi, câte trei ani, cu suspendare.
În 2019, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe fostul rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob (foto sus), și pe fostul prorector al instituției, Mihail Marcoci, pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan. „La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”, informa DNA, potrivit unui comunicat de presă. Potrivit procurorilor, Iacob și Marcoci i-au cerut lui Gheorghe Adrian Bărbulescu (foto jos), profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul Academiei, să achiziționeze mai multe telefoane second hand și cartele preplătite pentru a transmite mesaje de amenințare jurnalistei.
„Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor. Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs. Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menționată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi inculpați”, mai sublinia DNA.
După trimiterea mesajelor de amenințare, aceștia ar fi avut mai multe convorbiri cu Bărbulescu (cel care a trimis mesajele către jurnalista Emilia Șercan - foto sus) folosind aplicații telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să șteargă toate schimburile de mesaje, i-au indicat ce să declare procurorilor și l-au asigurat că va primi o pedeapsă ușoară, precum și că va fi menținut în cadrul academiei chiar în situația unei condamnări.