Ce înseamnă când strănuți. De ce strănutăm și ce se întamplă în corpul nostru în acel moment
Publicat pe 14.09.2021 la 21:40 Actualizat pe 14.09.2021 la 21:40
De foarte multe ori suntem curioși să știm ce se întâmplă în corpul nostru atunci când strănutăm, mai ales că în momentul acela simțim o plăcere foarte mare. Ei bine, este de precizat că strănutul este doar un act reflex, mai precis un proces de curățare a căilor respiratorii ca reacție la pătrunderea unor particule iritante în acestea. Astfel, iată ce înseamnă când strănuți, dar și ce se întâmplă în corpul nostru în acel moment!
- Ce înseamnă atunci când strănuți
- Ce se întâmplă, de fapt, în corpul nostru atunci când strănutăm
Corpul uman este foarte interesant dacă îl studiezi cu atenție și chiar și strănutul a ridicat foarte multe semne de întrebare de-a lungul timpului, astfel că multe zvonuri au mai circulat în jurul acestui subiect. Astfel, iată ce înseamnă, de fapt, atunci când strănuți, dar și ce se întâmplă în corpul nostru în acel moment.
Ce înseamnă când strănuți. Explicația anatomică
Din punct de vedere anatomic, strănutul este, de fapt, un act reflex sau mai precis, un proces semi-autonom de curățare a căilor respiratorii ca reacție la pătrunderea unor particule iritante în acestea. De asemenea, strănutul este caracterizat de eliminarea convulsivă aerului din plămâni.
De ce strănutăm
Dacă vă întrebați care este, de fapt, motivul și cauza strănutului, dar și de ce strănutăm. Este simplu! Strănutul poate fi provocat de mai mulți factori externi. De exemplu, aerul umed sau rece, inspirarea gazelor toxice sau a fumului, praf sau depunerile pe căile respiratorii cauzate de boli respiratorii.
Totodată, prin itermediul actului reflex, strănutului, sunt eliminate din aparatul respirator mai multe substanțe toxice, astfel că din acest motiv este recomandat ca totdeauna să strănutăm într-o batistă.
Cum se produce strănutul
Strănutul se produce în următoarele etape:
- Plămânul acumulează cât mai mult aer printr-o inspirare profundă
- Ochii se închid din cauza unui reflex
- Porțiunea cea mai îngustă a laringelui, cuprinsă între cele două coarde vocale (glota), se blochează pentru un moment
- Diafragma se îngustează și presiunea interioară a corpului crește mult
- Corzile vocale scot un sunet specific însoțit de o expirare bruscă
Ce înseamnă când strănuți, conform superstițiilor
De-a lungul timpului s-au vehiculat foarte multe lucruri în jurul acestui subiect, respectiv strănutului. Așadar, una dintre cele mai cunoscute superstiții populare este aceea că, de fapt, omul devine vulnerabil în timpul strănutului, iar sufletul l-ar putea părăsi chiar pe gură.
De asemenea, potrivit vorbelor din popor, se mai spune că atunci când strănuți este recomandat să ții mână la gură pentru că ar putea intra boala sau ghinionul.
De ce se urează “Sănătate” sau “Noroc” când cineva strănută
Când o persoană strănută avem tendința de a spune ”Sănătate” sau ”Noroc”, astfel că această urare a pornit tot din popor. În trecut oamenii spuneau că dacă ”binecuvântezi” persoana care strănută boala și gripa o vor ocoli și nu se va mai îmbolnăvi.
Însă, este de precizat că potrivit Codul Bunelor Maniere, nu este politicos să facem aceste urări când cineva din jurul nostru strănută. Astfel, este greșit, iar specialiștii recomandă ca strănutul să fie ignorat.
Citește și: ÎNTREBAREA ZILEI: Tu știi să tratezi alergiile de primăvară?