Ce înseamnă rapel când este vorba de vaccinuri și de ce este necesar
Publicat pe 18.01.2021 la 17:05 Actualizat pe 18.01.2021 la 17:09
Anul trecut, la sfârșitul lunii decembrie, prima tranșă cu doze de vaccin anti-COVID-19 a ajuns în România. De atunci, s-a administrat prima doză de vaccin la aproximativ 200.000 de români. Cea de-a doua doză a vaccinului împotriva COVID-19 este cea considerată rapel. Iată ce înseamnă, de fapt, acest termen!
- Ce înseamnă rapel
- De ce este necesar
Imediat după autorizarea vaccinului produs de compania farmaceutică Pfizer, oamenii au fost informați că serul trebuie administrat de două ori fiecărei persoane. Ceea ce înseamnă că orice român care primește prima doză de vaccin va trebui să revină și pentru ce-a de-a doua, care este considerată rapel, în termeni medicali.
Etapa de rapel a vaccinarii împotriva COVID-19
Rapelul este definit ca o revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială. Așadar, cea de-a doua doză de ser de la Pfizer este rapel, deoarece are rolul de a crește imunitatea oferită de prima doză.
La niveul Uniunii Europene au fost autorizate două vaccinuri împotriva COVID-19. Este vorba despre serurile produse de Pfizer și Moderna. Potrivit studiilor realizate de companiile farmaceutice, ambele vaccinuri au o eficacitate de aproximativ 95%. Un anumit grad de protecție s-a înregistrat cu 12 zile de la prima doza, dar abia la 7 zile după a doua doză s-a ajuns la o eficacitate de 95%.
Concluzia este că cea de-a doua doză, rapelul, este necesară ca eficacitatea vaccinului să ajungă la capacitate maximă.
În România, prima etapă de rapel a început duminică, 17 ianuarie. Cei vizați de vaccinarea cu cea de-a doua doză sunt medicii şi angajaţii din serviciile sociale, care au fost primii imunizați din țară.