Ce înseamnă stres termic și cât de pronunțat este. Ce urmează după caniculă
Publicat pe 25.07.2023 la 12:38 Actualizat pe 25.07.2023 la 12:38
Tu ai auzit până acum de stresul termic? Ei bine, noi îți vom explica tot ce trebuie să știi despre acest termen. Iată ce înseamnă stres termic și cât de pronunțat este! Ce urmează după canicula puternică din aceste zile.
- Tot ce trebuie să știi despre stresul termic
- Ce va urma după caniculă
În această lună a anului, temperaturile depășesc 40 de grade, iar oamenii nu ar trebui să părăsească casele după ora 12:00 și până la ora 19:00 cel puțin și asta pentru că poate apărea imediat stresul termic. Iată tot ce trebuie să știi despre această afecțiune!
Ce înseamnă stres termic și cât de pronunțat este
Stresul termic reprezintă boala care este cauzată de expunerea la căldura extremă. Această afecțiune apare în momentul în care organismul nu poate menține o temperatură sănătoasă ca răspuns al unui mediu fierbinte.
Simptomele stresului termic sunt următoarele: dureri de cap severe, greață, oboseală, lipsă de vigilență, creștere a incidentelor, leșin, amețeli, piele umedă, palidă sau rece, crampe, dureri ale mușchilor, puls rapid sau slab, transpirație excesivă.
Mai ales în această perioadă a anului, în lunile iulie și august, stresul termic este foarte pronunțat. Specialiștii recomandă persoanelor în vârstă și copiilor, dar și celorlalți oameni să stea cât mai mult timp în casă și să se hidrateze corespunzător.
Ce urmează după caniculă
Meteorologii au anunțat că după acest val de caniculă vin temperaturi mai scăzute. De exemplu, un cod galben de furtuni, vijelii şi ploi torenţiale este valabil de astăzi, 25 iulie 2023, ora 17:00 și până mâine, 26 iulie 2023, ora 10:00. Zonele afectate din România sunt Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și munte.
Aici vor exista perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, iar acestea se vor manifesta prin intensificări ale vântului, care vor avea rafale de 55-70 km/h și izolat 80 km/h, frecvente descărcări electrice, vijelii, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp, iar izolat de peste 30-40 l/mp.
Aceste fenomene vor avea loc și în restul României, dar pe arii restrânse. Mâine, pe data de 26 iulie 2023, în țara noastră vor fi intensificări ale vântului și fenomene de instabilitate atmosferică.