E bine să bei apă rece, sau la temperatura camerei, pe timp de caniculă? Ce spun specialiștii: "Foarte mulți oameni..."
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 24.07.2023 la 21:01
Actualizat pe 24.07.2023 la 21:01
În cazul unui val de căldură, ar trebui să bei apă caldă sau rece? Aceasta este o întrebare care apare destul de des în rândul oamenilor. Ar trebui să bei apă caldă sau rece zilnic, sau în caz de caniculă ar trebui să bei rece? Iată ce spune dr. Radu Ţincu.
- În cazul unui val de căldură, ar trebui să bei apă caldă sau rece?
- Care sunt recomandările specialiștilor
Apa rece, mai ales pe caniculă, oferă o senzație de înviorare foarte plăcută, dar, potrivit specialiștilor, nu ne termo-reglează eficient organismul, adică, nu ajută la transpirație. Transpirația este însă singurul mecanism pe care organismul știe să-l pună în aplicare pentru a scădea temperatura corpului, așa că este indicat ca, în cazul unui val de căldură, să bei apă cel puțin la temperatura camerei, chiar călduță (13°C). Pe de altă parte, a bea prea fierbinte nu este ideal, deoarece ar provoca prea multă transpirație care ar favoriza deshidratarea organismului.
În cazul unui val de căldură, ar trebui să bei apă caldă sau rece?
Este adevărat că unele cercetări au susținut ideea că băuturile reci sunt mai bune. Au existat studii în care oamenii făceau exerciții fizice intense și cărora apoi li s-a măsurat temperatura corporală de bază, în timp ce beau băuturi calde sau reci, și s-a constatat că băuturile reci au fost cele mai eficiente în acel caz.
"Atenție foarte mare la expunerea la soare pentru perioade lungi de timp, nu ne dăm seama cât de rapid crește temperatura corpului și ne supraîncălzim.
Setea este un prim semn. De obicei, rămânem la soare și transpirăm. Problema e că nu pierdem doar apă, pierdem și electroliți, în special sodiu și potasiu, care sunt eliminați odată cu această transpirație. Foarte mulți dintre cei care ajung la spital transpirând foarte mult au aceste deficiențe electrolitice, de aceea este bine să consumăm apă minerală, pentru că ea aduce necesarul hidric, dar și cel de electroliți", a explicat medicul Radu Țincu la digi24.
Specialiștii spun că apa trebuie consumată rece sau la temperatura camerei în funcție de situație. Dacă, de exemplu, ești la umbră, poți consuma apă la temperatura camerei, pentru că nu vei resimți atât de intens căldura.
"Poporul român e obișnuit să spună că dacă ești supraîncălzit nu e bine să bei apă rece că sigur răcești, că te aprinzi la plămâni. Este greșit. Bem apă mai rece decât corpul nostru ca să putem pierde din căldură, pentru că această apă rece va duce la scăderea temperaturii corpului.", a mai spus medicul Radu Țincu potrivit aceleiași surse menționate anterior.
Cafeaua deshidratează, are un efect diuretic
Potrivit specialistului, cafeaua deshidratează, și are un efect diuretic. Dincolo de faptul că dă și o stare de agitație, care e posibil să fie amplificată de căldură, cafeaua determină pierderea de lichide prin urină, prin creșterea diurezei.
"Un alt mit este alcoolul. Alcoolul deshidratează și el, dar face și un alt lucru foarte rău, la căldură: crește riscul de hipotensiune. Alcoolul este un vasodilatator, de aceea ne înroșim în obraji când bem, pentru că se produce această vasodilatație, care, combinată cu căldura, poate duce la sincopă. Sunt oameni care cad pur și simplu din picioare când se ridică de la masă pentru că alcoolul a produs această dilatație periferică.
Încă un element important: jocul de temperatură dintre interior și exterior nu trebuie să fie foarte mare pentru că produce un șoc termic, organismul nu are timp să se adapteze. Este important să nu ieșim de la temperaturi de 20 de grade la 50 de grade și să reintrăm, apoi să facem asta de multe ori pe zi, pentru că organismul își pierde capacitatea de adaptare, iar această „gimnastică” a vaselor de sânge, care ba se contractă, ba se dilată, nu ne face foarte bine", a concluzionat dr. Radu Ţincu.
Citește și: Cum îți dai seama că pisica sau câinele tău a făcut insolație. Semnele pe care nu trebuie să le ignori