Ce nu ai voie să mănânci atunci când ești însărcinată. Alimentele care te pot pune în pericol
Publicat pe 05.06.2023 la 16:43 Actualizat pe 05.06.2023 la 16:43
Cu siguranta fiecare mama isi doreste tot ceea ce este mai bun pentru copilul ei. Acesta este si motivul pentru care cele mai multe dintre femeiele inscarinate apeleaza la alimente sanatoase in sarcina. Insa, putine sunt cele care nu stiu ce alimente trebuie sa evite in perioada sarcinii. Medicii sustin ca multe alimente pot afecta sanatatea ta si a copilului tau, mai mult decat crezi.
- Alimente pe care nu ai voie să le mănânci atunci când ești însărcinată
- Te pot pune în pericol
Specialiștii în nustritie susțin că pentru a avea o alimentație sănătoasă în sarcină, este nevoie să introduci în dieta zilnică foarte multe fructe.
Un consum moderat de fructe este recomandat datorită aportului de vitamine și minerale pe care acestea îl oferă mamei și fătului. Printre fructele bogate în vitamina C, se numără și citrice, mere, căpșuni sau vișine.
Ce nu ai voie să mănânci atunci când ești însărcinată
Evita peștii cu un conținut ridicat în mercur
Printre alimentele pe care trebuie să le eviți în timpul sarcinii se numără peștele. Acesta este o sursă importantă de proteine, fier și zinc, care sunt nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea copilului.
Ei bine, există anumite tipuri de pește, cum ar fi rechinul, peștele-sabie sau macroul rege care pot conține cantități mari de mercur.
În acest fel, femeile însărcinate care consumă frecvent peste cu conținut crescut în mercur, trebuie să știe că acest tip de aliment are un efect nociv asupra creierului și sistemului nervos al bebelușului.
Care este cantitatea de pește recomandată pentru o gravidă?
Specialiștii recomandă ca o femeie însărcinată să mănânce o cantitate de până la 340 grame de pește pe săptămână.
Ce pește este sigur pentru a fi consumat în sarcină?
- somon;
- hering;
- sardine;
- peste ansoa;
- păstrăv;
- macrou de ocean.
Pe lângă cele menționate anterior, există și alte tipuri de pește pe care le poți consuma. Acestea pot fi creveții, somnul și conservele de ton. Însă, specialiștii avertizează că ar fi bine să limitezi consumul de ton alb la 170 grame pe săptămână.
Ce pește trebuie evitat în sarcină?
- rechinul;
- peștele-sabie;
- macroul rege
Mai mult decât atât, în afara celor menționate trebuie să eviți consumul de pește negătit, sushi, sashimi, pește afumat sau fructe de mare congelate negătite.
Evita să mănânci carne crudă sau gătită în sânge în sarcină
Tot în sarcină este recomandat să eviți să mănânci carne crudă sau puțin gătită. Specialiștii susțin că aceasta poate fi infectată cu toxoplasmă.
Toxoplasma este un parazit care poate determina probleme serioase de sănătate la copil. Mai Mult decât atât, ea poate cauza avort sau decesul copilului la naștere. Tot acest aliment negatita reprezintă un risc pentru toxiinfecția alimentară cauzată de Salmonella.
Chiar dacă infecția cu Salmonella nu va afecta copilul, mama poate întâmpina mai multe probleme.
- Vărsături și diaree severă;
- Durere abdominală;
- Cefalee;
- Febră.
Evita să mănânci ouă crude în sarcină
Tot la capitolul alimente interzise în sarcină se numără și ouăle. Acestea crude sau fierte moi pot conține Salmonella, aceeași bacterie care poate determina toxiinfecția alimentară cu vărsături și diaree severă, dureri abdominale, cefalee și febră.
Așadar, pentru a distruge această bacterie periculoasă, ouăle trebuie gătite astfel încât atât albusul, cât și gălbenușul să devină solide.
- fierbe oul cu coajă cel puțin 7 minute;
- fierbe oul fără coajă până când albusul devine complet opac, iar gălbenușul ferm, aproximativ 5 minute pentru un ou de mărime medie;
- prăjește oul pe ambele părți.
Evită alimentele nepasteurizate
Dacă despre carne, peste și ouă am vorbit, iată că specialiștii vin cu câteva reguli și în privința brânzei în ceea ce privește femeile insracinate.
Așadar, anumite tipuri de brânză obținute din lapte nepasteurizat nu ar trebui mâncate în sarcină deoarece există o probabilitate mai mare să conțină listeria.
Listeria este o bacterie care ar putea determina o toxiinfecție alimentară destul de severă la femeia gravidă. Ei bine, infecția cu această bacterie este frecvent contactată ca urmare a consumului de carne nepreparata și produse obținute din lapte nepasteurizat.
Brânzeturi care pot fi consumate în condiții de siguranță în timpul sarcinii
- brânzeturi tari: variantele afumate, Edam, Emmental, Cheddar, telemea, gouda, parmezan;
- brânzeturi moi, prelucrate, dacă sunt făcute din lapte pasteurizat: brânză de vaci, crema de brânză, telemea, brânză de capră, mascarpone, mozzarella, brânză topită, ricotta.
Evită alcoolul în sarcină
Ei bine, specialiștii recomandă evitarea totală a consumului de alcool pe perioada sarcinii.
CITEȘTE ȘI: Cum îți dai seama că ești însărcinată înainte să faci test. Primele simptome care apar